Højmeskolen kl. 13.56:
 5. klasse

Mobning på sociale medier er ustyrlig

»Så mange billeder bliver der sendt på Snapchat på et minut i region Syddanmark«. Lykke Møller Kristensen skriver tallet på tavlen, da 5.-klasserne er gledet ned på klapstolene. »Men det går nedad nu, fordi så mange skoler har fået mobilregler«, siger hun.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Min skole har taget min fucking telefon"

»I sender mange billeder. Men I skal aldrig sende noget, I ikke vil se igen. Ikke i nattøj. Ikke lige tage trøjen op, ikke en ond besked. Når I tager telefonen med på toilettet eller snakker med en, mens I er i bad, så sørg for, at telefonen ligger ned«, siger hun og forklarer, hvorfor det er vigtigt, at man har sat ghostmode på sin telefon, når man bruger Snapchat. Ellers kan alle finde ud af, præcis hvor man er.

Sociale Medie-råd eller ej

I 5. klasse stiller Lykke Møller Kristensen ikke så mange spørgsmål. Eleverne er ikke længere så åbne om deres digitale liv, og derfor fortæller hun mere. Om sin datter, der pludselig låste sig inde på værelset, græd meget og ikke ville komme ud. Om hvordan hun opdagede hadesiden »Alle hader Alma« med 300 følgere. Eleverne lytter opmærksomt.

»Var det klassekammerater, som gjorde det her onde?« spørger hun. I salen er der en usikker mumlen. »De var ikke onde. De havde bare slet ikke tænkt på, hvad der sker, når man starter en hadegruppe. Det kan man ikke styre«, siger Lykke Møller Kristensen.

Pas på passwords

»Hvordan har Alma det i dag?« vil en i klassen vide. »Hun har det godt«, svarer Lykke Møller Kristensen. »Er hun venner med dem?« vil en anden vide. »Ja, de blev venner igen. Det tog et halvt år«, siger Lykke Møller Kristensen og fortsætter:

»Men det var lidt ærgerligt, at Alma ikke kom til mig. Hun turde ikke, hun følte, at hun selv var skyld i det. Jeg opdagede det kun, fordi jeg arbejder med de her medier og lagde mærke til, at Almas adfærd pludselig ændrede sig«.

»Hvad siger I til klasseregler? Skal man have fat i en voksen, hvis der for eksempel er mobning på nettet? Vil I være vores øre? Lytte til, hvad der sker, og tage det med til det første sociale medier-råd?« spørger Lykke Møller Kristensen de fire elevrådsmedlemmer fra 5. klasse.

Powered by Labrador CMS