Friskoler
0   2

Friskolernes formand: Strammet tilsyn fører næppe til færre friskoler

Trods et nyt godkendelseskrav vil der fortsat åbne nye friskoler, vurderer Peter Bendix, formand for Dansk Friskoleforening. Skærpede tilsynsregler vil heller ikke koste en masse skoler livet. Alligevel giver de nye regler anledning til bekymring.

En ny grundigere godkendelsesprocedure og et tættere tilsyn skal fremover sikre, at friskoler lever op til lovens krav om, at skolerne skal forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre.

Det betyder blandt andet, at Undervisningsministeriet skal foretage en konkret vurdering af personkredsen omkring et skoleinitiativ. Både i forhold til, om personerne har været en del af en tidligere lukket skole, men også bredere i forhold til, om en eller flere i kredsen 'ved ytringer eller på anden måde har vist, at de har holdninger, sympatier eller lignende, som er uforenelige med kravet om frihed og folkestyre, herunder demokratisk dannelse'.

Artiklen fortsætter under banneret

Det fremgår af en ny aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Danske Folkeparti, SF og Det Radikale Venstre.

Sundt for initiativtagere at diskutere demokrati og folkestyre

Aftalen fører næppe til færre friskoler, mener Peter Bendix, formand for Dansk Friskoleforening.

"Det kræver i forvejen blod, sved og tårer at oprette en friskole, så folk smøger blot ærmerne længere op for at leve op til de nye krav", siger han.

Det er sundt nok, at kredsen bag en ny skole skal diskutere, hvordan skolen skal arbejde med demokrati og folkestyre, mener Peter Bendix.

"Skal eleverne for eksempel holde stormøder? Skal de besøge Folketinget? Eller er det bedre, at de bliver involveret i det lokale foreningsliv? Der må ikke være fastlåste mål, men processen er god", siger han.

Myndighederne plejer at lukke en skole om året

Peter Bendix ser også positivt på, at ministeriet skal påse, at en ny skole vil kunne opfylde friskolelovens krav om uafhængighed, og at folkene bag en friskole, som bliver lukket af myndighederne efter et skærpet tilsyn, ikke kan åbne en ny skole, før de har udstået en vis karenstid. Men han frygter ikke, at et skærpet tilsyn med eksisterende friskoler fører til et stort antal lukninger.

"I de seneste 15 år har myndighederne cirka lukket en skole om året. I alle tilfælde fordi skolerne ikke har levet op til kravene til selve undervisningen. Hen over sommeren har der så været fokus på muslimske friskoler, og selv om medierne har fået det til at lyde som om, at der var problemer med 100 skoler, har kun få været under skærpet tilsyn, og to er blevet lukket. Politikerne burde have haft mere tålmodighed til at sætte sig ind i, hvad det reelle problem er", siger Peter Bendix.

Skoler kan lukkes uden at have været under skærpet tilsyn

Friskolernes formand er især bekymret over, at den nye aftale gør det muligt for ministeriet at fratage en friskole statstilskud, uden at skolen forinden har været under skærpet tilsyn.

"Vi er nødt til at sikre skolerne en høringsret, for de må ikke være sådan, at undervisningsministeren kan lukke en skole, fordi hun har hørt dårligt om den henne om hjørnet. Det skal være tydeligt for friskolerne, hvilke retningslinjer de har", siger Peter Bendix.

Ifølge aftalen skal ændringen sikre en hurtigere sagsbehandling, når det er åbenlyst at en skole ikke opfylder kravet om frihed og folkestyre. Det kan for eksempel være, hvis et medlem af skolens bestyrelse, lederen eller lærere har ytret støtte til for eksempel terror, eller hvis skolen støttes økonomisk af en fremmed magt eller af organisationer, som er imod frihed og folkestyre.

Du kan læse aftalen via dette link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ