Lærer- og efteruddannelse
4   42

Lærerstuderende: Vi er gode inden for de rammer, uddannelsen giver os

De studerendes fag-faglige niveau ved lærereksamen er ikke godt nok til at sikre en ordentlig kvalitet i folkeskolens undervisning, mener læreruddannelsens censorer. Men de studerende er gode inden for de rammer, der er lagt for uddannelsen, siger de lærerstuderende.

Alarmerende mange censorer har oplevet et lavt niveau fag-fagligt niveau blandt de studerende ved eksamenerne på læreruddannelsen i år. Sådan lyder konklusionen i årets censorrapport.

Og det er trist læsning, lyder det fra formanden for Lærerstuderendes Landskreds Jenny Maria Jørgensen.

"Jeg er selvfølgelig ked af, at censorerne vurderer, at vi lærerstuderende har et for lavt fagfagligt niveau. Men karaktererne viser, at vi er rigtigdygtige lærerstuderende inden for den ramme, der er blevet udstukket politisk, og som vi bedømmes ud fra. Og det synes jeg, at man skal se positivt på", siger hun.

Censorrapporten viser, at de studerende fordelt på alle uddannelsens eksamener sidste år opnåede et snit på 7,71. Og til bacheloreksamen lå gennemsnittet i år på 8,21.

Artiklen fortsætter under banneret

Censorformand: For meget om trivsel og inklusion

I rapporten skriver censorformandskabet, at det fagfaglige niveau blandt de studerende "simpelthen ikke er tilstrækkeligt højt til at sikre undervisning af høj kvalitet i folkeskolen".

Det uddyber formand for censorkorpset Hans Krab Koed i dag over for folkeskolen.dk.

"De studerende interesser sig rigtig meget for inklusion og trivsel, og begge dele er vigtigt. Men det er ikke det, de skal undervise i, når de kommer ud i folkeskolen. De skal undervise i fag som tysk, geografi og dansk", siger han.

Ifølge Hans Krab Koed har det udviklet sig til en generel tendens, at de studerende bruger tiden inde ind i eksamenslokalerne på at snakke generelt.

"Den studerende er typisk inde omkring 22 minutter. Og det er de studerende selv, der vælger udgangspunktet for samtalen, og her fylder det fagfaglige ofte meget lidt. I stedet vil de snakke inklusion og undervisningsdifferentiering. Men det er jo det samme, uanset hvilke fag du skal undervise i", siger han og tilføjer.

"Vi er nogle, der forsøger at sige til dem, at nu er du altså op i biologi, så vi vil høre noget om biologi. Og så gør de kort det, inden de igen går tilbage til at snakke om organiseringen af undervisningen".

Kommer fra opgør med pensumtænkning

Ifølge Hans Krab Koed er der flere mulige forklaringer på det lave fagfaglige niveau.

"Man har jo haft et opgør med den klassiske pensumtænkning, så man nærmest ikke længere har noget pensum. Og så lider læreruddannelsen af samme problem som folkeskolen ved, at man koncentrerer sig om, hvad man skal kunne for at bestå i stedet for at interessere sig for at lære tingene", siger han.

Studerende: Lavt timetal giver didaktisk fokus

Spørger man de studerende, er det blandt andet for få undervisningstimer, der er skyld i et lavt fagfagligt fokus.

"Jeg mener, at der er fokus på det fagfaglige og det didaktiske. Men udfordringen er, at når vi har så få undervisningstimer, så kommer de didaktiske refleksioner til at fylde meget", lyder det fra formand Jenny Maria Jørgensen.

Lærerstuderendes Landskreds er derfor i gang med at lave en opgørelse over antallet af undervisningstimer, som de studerende får rundt på de forskellige læreruddannelser. Opgørelsen forventer de at have klar i løbet af foråret.

Med den nye læreruddannelse fik de studerende mulighed for at vælge bachelorprojekter, der ikke knytter sig til et specifikt undervisningsfag.

Det gav sidste år en overvægt af projekter uden tilknytning til undervisningsfag. Og i år er overvægten endnu mere markant. 952 studerende valgte at skrive om alment pædagogiske problemstillinger, mens 746 skrev i tilknytning til et fag.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
309 andre er allerede tilmeldt