Arbejdsmedicin Herning har udgivet en pjece til lederen om hvordan man bedst hjælper en stresset medarbejder

Stress-ramt medarbejder - læs hvad ledelsen kan gøre

Hvorfor gik det galt? Hvordan hjælper jeg min medarbejder tilbage på arbejdet? Det er nogle af de spørgsmål, lederen står tilbage med, når en ansat er gået ned med stress og blevet sygemeldt. En ny pjece giver råd.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Er din medarbejder stress-ramt", hedder en ny pjece skrevet af autoriseret psykolog Lisa Nelholt for Arbejdsmedicin Herning. Den er henvendt specielt til ledere.

Stress er tabu blandt lærere

Pjecen fortæller kort, hvad stress er, hvad der ofte udløser stress, hvilke symptomer stressede medarbejdere har, før de bryder ned, og hvordan man planlægger en gradvis genoptagelse af arbejdet, når medarbejderen skal i gang igen efter sygemelding. Pjecen er frit tilgængelig til download.

Beskrivelsen indeholder et par korte cases og fortæller, at de mest udbredte årsager til stress er konstante forandringer og omstillingsprocesser, uklar ansvarsfordeling, oplevelse af ikke at blive lyttet til, anerkendt og respekteret, konflikter, vold og trusler eller stigende vanskeligheder med at udføre sine kerneopgaver på en måde, man kan stå inde for.

 

Plan om gradvis tilbagevenden

Pjecen er delt op i før sygemelding, sygemeldt med stress og tilbagevenden til arbejdet. Der er et afsnit om hvilke signaler, der kan være optakt til stress, så som at medarbejderen stopper med at holde pauser, bliver meget fokuseret på opgaven, får tunnelsyn og måske begynder at vrisse. Medarbejderen forsøger "at overleve", og det er op til lederen at få talt med medarbejderen om eventuelle problemer på dette tidspunkt. Men det er svært, så hvordan gør man det? Og hvordan kontakter man bedst den ansatte under sygemeldingen?

Forskningsprojekt: Stress er svært at arbejde med

Der er forslag til en plan om gradvis tilbagevenden til arbejdet efter sygemelding og ideer til hvordan man tager de vanskelige samtaler undervejs.

Gruppetilbud hjælper stressede lærere

Omkring 25 procent af al sygemelding er stressbetinget, står der i indledningen - ifølge tal fra Institut for Folkesundhed fra 2010.

Læs mere

Hent pjecen her (pdf)