Formand for Arbejdsmiljø - og Organisationsudvalget, Thomas Andreasen glæder sig over undersøgelsens resultater, som dog ikke må blive en sovepude.

Bedre vilkår for folkeskolens tillidsvalgte: ”Men stadig plads til forbedringer”

Danmarks Lærerforening har for nyligt foretaget en undersøgelse af vilkårene for folkeskolernes tillidsvalgte. Generelt går det fremad, men ifølge formand for Arbejdsmiljø - og Organisationsudvalget, Thomas Andreasen, er der stadig plads til forbedringer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvervet som tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant har fået bedre vilkår siden 2014 ifølge resultatet fra Danmarks Lærerforenings undersøgelse, som for nyligt er blevet fremlagt.

"Overordnet set er det en glædelig udvikling", siger Thomas Andreasen, som er formand for Arbejdsmiljø- og organisationsudvalget.

"Vi har taget nogle initiativer i hovedforeningen og kredsene, som der er kommet noget godt ud af. Det glæder mig".

Men selvom udfaldet generelt er mere positivt end for tre år siden, er der stadig problemer med navnlig tidsrammen og tiden til samarbejdet med ledelsen.

"Den største udfordring er at finde tiden til at mødes med kollegaerne. Den tid som tillidsrepræsentanten har til rådighed kan ikke udnyttes fuldt ud såfremt kollegaerne ikke har mulighed for at kunne mødes inden for samme tidsrum".

Gode rammer når lederen spiller med

"Det er nødvendigt at man har en god medspiller i sin leder", mener Lars Søren Bregenov, der udfylder rollen som både tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant på Dagnæsskolen i Horsens. Ifølge Lars Bregenov er der god tid til at løfte ansvaret, men han påpeger at det er meget forskelligt fra skole til skole. 

"Det kommer meget an på om du har en god aftale eller ej. Egentlig så jeg jo helst, at der var en fastsat tid sat af til rollerne som tillidsvalgt, der så selvfølgelig skulle medføre nogle krav til det udførte arbejde", siger Lars Bregenov og understreger vigtigheden af at have et godt samarbejde med ledelsen.

Arbejdsmiljørepræsentanten mangler fastsat tid til opgaven

"Vi kunne sagtens grave skyttegrave og råbe højere og højere af hinanden, men min leder og jeg er begge meget konsensussøgende og vil gerne have det bedste ud af de midler vi har til rådighed, og det giver i sidste ende en god omgangstone på en skole med glade lærere".

Den vitale trio

Ifølge undersøgelsen er de tillidsvalgtes vilkår blevet bedre på alle målte parametre siden 2014. Eksempelvis føler kun 12 procent at der ved opgavefordeling ikke tages højde for hvervet som tillidsrepræsentant, mens dette tal var 21 procent i 2014. 41 procent af arbejdsmiljørepræsentanterne erklærer sig samtidige helt enige i at have et godt samarbejde med ledelsen om arbejdsmiljøet, mens opbakningen til dette udsagn var på 29 procent i 2014. 

Netop samarbejdet er en dimension, som Thomas Andreasen er glad for styrkelsen af. "Vi havde et pilotprojekt om professionel kapital før jul, hvor vi sendte arbejdsmiljørepræsentanter, tillidsrepræsentanter og ledelsen fra de enkelte skoler på kursus. Denne trio er utroligt vigtig for en arbejdsplads og vi havde mange positive tilbagemeldinger på vores første kursus"

Ny opgave til tillidsrepræsentanten: Fyr din kollega

Flere klar på genvalg

Selvom tidsrammerne for de tillidsvalgte og kollegaerne efterlyser synkronisering og til samarbejdet med ledelsen fra tid til anden kan være vanskelig grundet en øget topstyring, er undersøgelsens resultater grundlæggende positive, mener Thomas Andreasen:

"De tillidsvalgte har givet udtryk for, at samarbejdet med ledelsen generelt er godt. Der er dog nogle problemer i forhold til at nogle af de ting, der skal diskuteres, på forhånd er bestemt oppefra. Det er noget vi i høj grad skal drøfte og samarbejde med skolelederforeningen om".

Særligt én målestok giver, ifølge Thomas Andreasen, anledning til begejstring.

"Det er positivt at så mange flere vil genopstille som tillidsvalgte" siger han med henvisning til, at 74 procent af tillidsrepræsentanterne svarer, at de gerne vil stille op til posten igen, mens der i 2014 kun var 54 procent, som var klar på fortsat at løfte hvervet.

Ifølge Thomas Andreasen er de tillidsvalgte også vigtigere end nogensinde før. "Når samarbejdet mellem ledelse, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant fungerer på den enkelte skole, giver det en bedre arbejdssituation og opgavevaretagelse for alle". 

Lars Søren Bregenov mener ligeledes at de tillidsvalgte spiller en meget vigtig rolle i nutidens folkeskole:

"Glade lærere underviser bedst".