Ikke-læreruddannede
7   9

Nu kan kommuner lovligt ansætte lærere uden læreruddannelse

Tidligere brød skoler loven, når de ansatte en lærer, som kun havde en studenterhue. Men i sidste måned vedtog Folketinget en lovændring, der betyder, at kommunalbestyrelsen i "helt særlige tilfælde" kan fravige lovens krav om en læreruddannelse.

Indtil 27. februar var det faktisk ikke lovligt for kommunerne at ansætte lærere uden læreruddannelse - heller ikke som vikarer. Alligevel har skoleledere længe ansat eksempelvis unge, der alene har et studenterbevis. Den praksis faldt i 2015 Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen for brystet, og han opfordrede derfor Undervisningsministeriet til at gøre en indsats for at ændre loven.

"Jeg har forståelse for folkeskolernes vanskeligheder med at finde uddannet lærerkraft, men grundlæggende er det problematisk, at loven stiller krav til undervisernes uddannelse, som ikke bliver fulgt. Enten bør man følge loven, eller også bør man lave den om. Jeg har nu henstillet til ministeriet at tage initiativ til en lovændring", lød det dengang fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Artiklen fortsætter under banneret

Alle parter var enige, men ændringen blev slået sammen med en række andre justeringer af folkeskoleloven, og først i slutningen af februar stemte Folketinget for lovændringen, der betyder, at skolerne ikke længere bryder loven. I paragraf 30C hedder det nu:

"I helt særlige tilfælde, hvor det ikke er muligt at ansætte personer som nævnt i §§ 28, 29 og 30 b til at varetage undervisningen i børnehaveklassen og i 1.-10. klasse, kan kommunalbestyrelsen fravige loven". 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ