Assens Kommune
1   5

Lærerkreds om skolelukninger: Kommunen har svigtet, men skoler kan også blive for små

Vestfyns Lærerkreds ærgrer sig over, at Assens Kommune alt for længe har ignoreret de økonomiske problemer på skoleområdet, men glæder sig over, at kommunen nu tager ansvar og lukker to små skoler frem for blot at sprede besparelserne.

Det har været en turbulent tid for folkeskolerne i Assens Kommune på Fyn. Kommunalbestyrelsen har besluttet at spare på 11 procent på skoleområdet, blandt andet som følge af, at den ekstra statslige bevilling til kommuner, hvor folkeskolereformen har kostet særlig dyrt, nu løber ud. Og selvom lukningen af Skallebølle og Dreslette Skoler ærgrer formand for Vestfyns Lærerkreds John Rasmussen, er han glad for, at politikerne tager ansvar.

"Det er den rigtige beslutning at tage ansvar. Vi har en forventning om, at når vores politikere vil tage så tore besparelser, skal de også tage ansvaret for konsekvenserne. Helst så vi selvfølgelig at man fandt pengene til at drive det skolevæsen, man gerne vil have".

Artiklen fortsætter under banneret

Alternativet til lukningen var at sænke beløbet pr. elev betragteligt på alle skoler. Ifølge John Rasmussen er det derfor udtryk for, at man tager ansvar, når man fra politisk side viser, hvordan besparelsen skal udmøntes, frem for at lade de enkelte skoler tumle med uoverstigelige økonomiske udfordringer. Et ansvar som han også efterspurgte i et læserbrev, der indgik i byrådsforhandlingerne i aftes, og som næsten alle tillidsrepræsentanter fra folkeskolerne i Assens havde skrevet under på.

Manglende rettidig omhu

Grunden til, at der skal spares så voldsomt på skoleområdet i Assens er en kombination af udløbne midler til implementering af skolereformen og en kommunalbesparelse på ti millioner, som blev vedtaget i efteråret 2016.  John Rasmussen understreger, at kommunalbestyrelsen var velvidende om, hvor langt pengene til skolereformen ville række, så han synes, det er mangel på rettidig omhu, at man ikke har handlet tidligere og nu må ty til skolelukninger.

"Politikerne har siddet på hænderne. De har ikke gjort noget for at forholde sig til, hvad man vil gøre, når pengene forsvinder".

Småt ikke nødvendigvis godt

Men der er også en smertegrænse for, hvor lille en skole kan blive, før det medfører tab af undervisningskvalitet og læringsmiljø, siger John Rasmussen.

"Jeg synes klart at en skole kan blive for lille i forhold til den faglige udfordring og dækning. Nogle af vores små skoler bliver presset i forhold til 2020-kravet om fuld kompetencedækning."

Han vil dog ikke sige noget om, hvornår en skole bliver for lille. De to lukkede skoler, Skallebølle og Dreslette, havde et elevtal, der lå et godt stykke under 100. Fremover bliver det kommunal procedure at trække en grænse ved netop de 100 elever. Hvis en skole bevæger sig under dette elevtal, vil man fra politisk side overveje, hvorvidt der er belæg for, at den bør fortsætte. 

I fagbladet Folkeskolen, som er på vej ud i postkasserne nu, har redaktionen besøgt landsbyen Asferg ved Randers med 621 indbyggere og en skole med 120 elever. Her har Randers byråd pt. besluttet ikke at lukke skoler.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ