Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

 

(4.094 følger) Se alle medlemmer
0   5

Børn elsker madskolerne- mandskabet mangler

Både børn og forældre er vilde med madskolerne, viser en ny evaluering. Efterspørgslen på de sunde kurser er høj, men der mangler frivillige for, at det bliver muligt at lave endnu flere kurser.

97 procent af forældrene til børn, der har brugt en uge af deres ferie på at lave sunde retter på madskole, fortæller, at børnene har haft en god eller rigtig god oplevelse med det. Det viser en forældreevaluering. Det glæder Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug og Fødevarer og projektleder af Madskolen.

"Madskolen kan noget, fordi det er nogle helt fantastisk engagerede mennesker, der melder sig som frivillige i køkkener. Så børnene får en ro og flere voksne om sig, end de er vant til, så de kan koncentrere sig om det, de synes er sjovt, nemlig at lave mad og bevæge sig", siger Line Munk Damsgaard.

Artiklen fortsætter under banneret

Ernæringschefen fortæller, at forældre ofte kontakter hende og de andre partnere om projektet for at vide, om der ikke snart åbner en madskole i deres område. Og det eneste, der er i vejen for at oprette endnu flere madskoler, end der allerede er, er rekrutteringen af frivillige til køkkenet.

"Vores kurser koster jo kun udgiften for mad og drikke, så vi er afhængige af frivillige til at få det til at løbe rundt. Så jeg plejer at sige til forældrene, når de ringer og spørger, om vi opretter en madskole: Jo, hvis du og dine venner vil være med til at lave det!", siger Line Munk Damsgaard.

Tager det med hjem

Madskolerne

Madskolerne drives for 13. år i træk og afholdes typisk i sommerferien, men der findes også kurser i de andre ferier. 

Projektet drives af den frivillige organisation 4H i et ikke-profitskabende samarbejde med Rema1000 og Landbrug og Fødevarer. 

Formålet med Madskolerne er, at børnene:

  • møder produkter fra dansk landbrug
  • får værktøjer til at gøre varieret kost til et naturligt valg
  • har gode oplevelser med mad og motion
  • har det sjovt
  • lærer 4H (bedre) at kende

Desuden findes der forskellige typer af Madskoler, heriblandt ungdomsmadskoler og etniske madskoler, for børn med alle etniciteter. De almindelige madskoler koster 550 kroner. 

 


Madskolerne afholdes typisk i sommerferien i alle dele af landet og varer fem dage. Projektet drives af den frivillige organisation 4h i samarbejde med Rema1000 og Landbrug og Fødevarer. Målet er at give børn i alderen 8-12 år nye oplevelser med fødevarer og få dem til at interessere sig for sundhed, motion og ernæring. 84 procent af forældrene siger, at deres børn er blevet mere bevidste om sundhed og vigtigheden af fysisk aktivitet.

Evalueringen viser også, at det ikke kun er barnet, der får glæde af feriernes inspirationsrige køkkenkurser.

"Vi kan se, at når vi lærer deltagerne på Madskolerne mere om kost og ernæring, så tager de det med hjem. Faktisk angiver knap 30 pct. af forældrene, at de som familie er blevet mere bevidst om at spise sundt og varieret efter at have haft et barn på Madskole," siger Line Munk Damsgaard. 

Line Munk Damsgaard fortæller, at hun har den dybeste respekt for madkundskabslærere, der skal lave mad med 28 børn af gangen. Derfor kan man se Madskolen som et supplement til den undervisning, hvor børnene virkelig kommer i dybden med læringen.

"På Madskolen er der én voksen til cirka fem børn. Det giver selvfølgelig nogle helt andre muligheder for fordybelse og kontakt med børnene end i madkundskab, hvor det hele er overstået hurtigt, og børnene skal videre til næste time", siger Line Munk Damsgaard. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ