Sidste år samledes tusinder på Rådhuspladsen i København til fællessang - også i år vil tonerne lyde på Rådhuspladsen.

Fællessang samler skolen til Spil Dansk-ugen

I næste uge er den officielle ’Spil Dansk’-uge, hvor arrangementer over hele landet sætter fokus på dansk sang. Hele ugen synges der fællessang, hvor skoler opfordres til at synge med. ”Vi kan ikke gøre det uden børnene”- lyder det fra Spil Dansk.

Publiceret

om 'spil dansk'

Spil Dansk er et projekt/en begivenhed, der har 16 år på bagenog hidtil har manifesteret sig som en enkelt dag, hvor målet er atbegejstre og inspirere danskerne til at skabe, spille og dele danskmusik med hinanden. I år fylder begivenheden hele ugen og består afflere end 1100 arrangementer på tværs af landet i kirker,biblioteker, skoler, spillesteder, virksomheder og på gader ogstræder. Torsdag den 3. november er der 'Danmarks Fællessang', ogdet foregår blandt andet på Københavns Rådhusplads, hvor skolebørninviteres til fællessang kl. 9.30. Foreningen Spil Dansk beståraf Koda, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund,Musikforlæggerne og Danske Populær Autorer.

Kilde: www.spildansk.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er både fyret op under gamle klassikere som Thøger Larsens 'Danmark nu blunder den lyse nat' og nutidens popsange som Lukas Grahams hit '7 years' i næste uge, hvor landsdækkende fællessang er en del af 'Spil Dansk'-ugen. 'Spil Dansk'-dagen har i 15 år været en årlig begivenhed, og i år er det udvidet til at fylde en hel uge. Blandt andet for at gøre det let for skolerne at være med, siger Direktør i Spil Dansk, Ricco Victor.

"Vores mål er, at rigtig mange skoler og elever vil få glæde af musikken. Vi har udvidet Spil Dansk, så alle har mulighed for at deltage i arrangementer, så lærerne ikke er afhængige af at skulle have tid én bestemt dag. Vi vil gerne være med til at sikre, at børnenes første møde med musikken bliver godt, og her kan fællessangen være med til at vække interesse og samle skolen. Jeg kunne ikke forestille mig en 'Spil Dansk'- uge uden skoler og børn".

Musiksamarbejder handler om nyskabelse

 På linket under artiklen kan man se alle de arrangementer, der kører under 'Spil Dansk'-ugen samt hvilke 16 sange, der synges til fællessang. 'Spil Dansk' opfordrer til, man tilmelder sine egne arrangementer, og det er op til den enkelte skole eller klasse, hvordan man vil deltage.

'Fællessang har fået en renæssance'

"Fællessang er smukt, fordi det samler os på tværs af alle skel", siger Ricco Victor. Men i år vil 'Spil Dansk' mere med fællessangen. De vil brede sangen ud, så det lægger op til videre spørgsmål og arbejde med musikken.

Masseeksperiment om musiks betydning for læring

Derfor har man bedt blandt andre musiklærerforeningen om at stille ti spørgsmål til hver af de 16 sange, der skal lægge op til mere tværfaglig undervisning.

"Man kan vælge bare at synge, eller man kan vælge at gøre noget mere ud af det og tage spørgsmålene som en venlig opfordring til at arbejde med musikken. Men det kunne være fedt, hvis nogle følger opfordringen og bruger hele efteråret på at lære om de 16 sange, og ikke kun en eftermiddag", siger Ricco Victor.

 

Til 'Danmark nu blunder den lyse nat' er et af arbejdsspørgsmålene: "Melodien blev skrevet 8 år efter teksten - var det typisk i den tid og er det typisk nu i 2016"? Eller til '7 years': "Hvilken genre er Lukas Grahams musik? Hvad kalder han selv genren?". Spørgsmålene varierer meget efter fagligt fokus og niveau, og det vigtigste er ifølge Ricco Victor, at det lægger op til en livlig diskussion om musikken.

"Forhåbentlig kan en ekstra viden om de sange, eleverne synger, udvide interessen for sang, så det spreder sig som ringe i vandet. At flere elever vil synes det er sjovt at synge, og at de vil synge mere og tænke over, hvad indholdet i sangen er og hvilken tid, sangen er et symbol på", siger han.

Nedenunder kan du se listen over arrangementer og tilmelde dit eget. 

 

 

Læs mere

Tilmeld arrangementer og se, hvor der skernoget.