Arbejdstid - lokalt
0   15

På rundtur til alle skoler for en lokalaftale

Normalt sætter forvaltning og lærerkreds sig alene sammen og indgår en lokal arbejdstidsaftale. I Faaborg-Midtfyn Kommune tager forvaltningschefer og kredsformand rundt til samtlige skoler for at få input fra lærerne.

Lærere, børnehaveklasseledere og ledere fra de to afdelinger af Tre Ege Skolen - Kværndrup og Ryslinge - finder sig en plads ved langbordene i lærerværelset på skolen i Ryslinge. De er alle indbudt til to timers dialogmøde om en lokal arbejdstidsaftale, der skal træde i kraft fra skoleåret 2017-2018.

For hvor normalen er, at forvaltning og et par repræsentanter fra lærerkredsen sætter sig sammen i et lukket rum og indgår en arbejdstidsaftale, har Faaborg-Midtfyn Kommune valgt en anden vej.

Artiklen fortsætter under banneret

»I stedet for den klassiske måde vil vi gerne i øjenhøjde med lærerne, have nogle gode ideer og møde alle lærere, og så er vores ydmyge håb og ønske, at vi får indgået en aftale, som flest muligt synes om. Samtidig får vi sendt et meget vigtigt signal om, at vi ikke sidder i et lukket tårn, men at vi er sammen om at lave god skole«, siger Jakob Vejlø, chef for Forebyggelse, Dagtilbud og Skole i Center for Opvækst og Læring i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Rundturene på skolerne foretages af ham plus chefkollega Ulrik B. Thomsen og Peter Lund Andersen, formand for Lærerkredsen Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg.

»Vi er godt halvvejs nu, og vi får nogle utrolig gode indspil og vigtige input til den kommende aftale på de her møder, og vi kan virkelig mærke engagementet hos lærerne, der gerne vil gøre deres arbejde godt«, fortæller Ulrik B. Thomsen med samme titel som Jakob Vejlø.

Loft og fleksibilitet

På dialogmødet i Ryslinge er der efter en kort præsentation af de to centerchefer og baggrund for rundturen ved at komme godt gang i indsparkene til den nye arbejdstidsaftale.

»Vi burde have en fastlåst pulje til forberedelse. For lige nu kan jeg kun afspadsere i forberedelsestiden, hvis de øvrige opgaver tager længere tid end ventet, og så kommer jeg delvis uforberedt til undervisningen«, siger en af lærerne.

»Hvis jeg skal kunne lave kvalificeret undervisning med differentiering, er det nødvendigt med et loft på antal undervisningstimer omkring 18-19 a 60 minutter«, mener en anden.

»Aftalen skal give mulighed for at kunne kigge på en enkelt klasse i forhold til særlige opgaver. For det kræver altså meget mere, hvis man i én klasse har syv elever ud af 25, som kræver udvidet forældresamarbejde, indsatsplaner og statusplaner, og i en anden én elev eller slet ingen«, byder en tredje ind.

Mange af indsparkene handler om netop tid til alle de øvrige opgaver og om at bevare den fleksibilitet, som Tre Ege Skolen allerede har i dag. Hvor man har mulighed for at vælge enten 40 timers fuld tilstedeværelse eller arbejde mere fleksibelt med 30 timers tilstedeværelse, fem timers puljetid og fem timers flekstid, hvor man kan arbejde hjemme.

Lærerne er også godt tilfredse med deres opgaveoversigt med timetal. Flere efterlyser dog en endnu større udspecificering.

God dialog

Dialogmødet lakker mod enden, og der er rosende ord fra både forvaltningschefer og kredsformand for engagement og input og fra medarbejderne for dialogsøgningen.

»Det er et supergodt initiativ, at cheferne kommer ud og gerne vil høre, hvordan vi har det, og i forhold til lokalaftalen er det den helt rigtige vej til en fælles forståelse«, mener Gitte Hviid, dansklærer på Tre Ege Skolen i Ryslinge.

Carina Bangsgaard, børnehaveklasseleder samme sted, bakker op:

»Det er rigtig dejligt, at administrationen kommer herud og lytter til os. Især hvis vi kan se det i den færdige aftale«.

Fakta om skolevæsenet

Faaborg-Midtfyn Kommune har i alt 11 folkeskoler - inklusive heldagsskolen Vantinge. Skolerne er fordelt på 16 matrikler og har i alt omkring 400 lærere og børnehaveklasseledere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ