Flere kommuner dropper modtageklasser

Mindst 23 kommuner vil dette skoleår sende flygtningebørn direkte ud i klasseværelserne. Ekspert advarer mod konsekvenserne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

23 ud af 75 kommuner vil sende flygtningebørn direkte ud i klasselokalerne. Det viser en rundspørge, som TV 2 har foretaget. De 23 kommuner oplyser i rundspørgen, at de i dette skoleår vil sende nogle af eller alle kommunens flygtningebørn direkte ud i almindelige folkeskoleklasser - oftest med særlig sprogundervisning eller andre tiltag.

Konsulent i Integrationsnet under Dansk Flygtningehjælp Jette Thulin understreger, at undervisning af flygtningebørn stiller særlige krav.

»Flygtningebørn har ikke sværere ved at lære, fordi de er flygtninge, men der er en række ting, man skal tage højde for, når man underviser dem. Det kræver professionelle folk, skærpet opsyn og en særlig bevågenhed hos den, der underviser. Og det kan være svært i en klasse med 28 børn«, siger Jette Thulin.

Hun mener, at konsekvensen af at sende flygtningebørn ud i almindelige klasser kan være, at flygtningebørnene vil føle sig marginaliserede, fordi de hverken kan dansk eller kender til de sociale koder.

»Sprogligt er der eksempler på, at hvis børn bliver presset for hårdt, så holder de op med overhovedet at sige noget på det sprog, de skal lære«, siger Jette Thulin.

Alene fra Syrien til Danmark:
 12 i dansk trods svær start 

Ministeriet blåstempler Hørsholm-model

Hørsholm er en af de kommuner, som allerede nu vælger at sende flygtningebørn direkte ud i folkeskolen med sproglig støtte. Undervisningsministeriet har vurderet, at Hørsholms model for flygtningebørns skolegang er lovlig.

»Kommuner og skoler kan organisere undervisningen på dansk som andetsprog på forskellig vis, forudsat at det sker inden for rammerne af folkeskoleloven og bekendtgørelsen om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog«, står der i ministeriets brev til Hørsholm Kommune.

DLF: Flygtningebørn i klassen kræver støtte

Formand for DLF's undervisningsudvalg Bjørn Hansen mener, at det kræver stor støtte, hvis flygtningebørn sendes direkte ud i klasserne.

»Det er ikke en god idé, hvis der står en lærer med en hel klasse og også skal tage imod flygtningeelever. Så går det ud over undervisningen for alle«, siger han.

Han mener, at hvis der er den rigtige støtte i klassen og uddannelse af lærerne, kan det give mening.