Flygtninge
0   0

Flere kommuner dropper modtageklasser

Mindst 23 kommuner vil dette skoleår sende flygtningebørn direkte ud i klasseværelserne. Ekspert advarer mod konsekvenserne.

23 ud af 75 kommuner vil sende flygtningebørn direkte ud i klasselokalerne. Det viser en rundspørge, som TV 2 har foretaget. De 23 kommuner oplyser i rundspørgen, at de i dette skoleår vil sende nogle af eller alle kommunens flygtningebørn direkte ud i almindelige folkeskoleklasser - oftest med særlig sprogundervisning eller andre tiltag.

Konsulent i Integrationsnet under Dansk Flygtningehjælp Jette Thulin understreger, at undervisning af flygtningebørn stiller særlige krav.

Artiklen fortsætter under banneret

»Flygtningebørn har ikke sværere ved at lære, fordi de er flygtninge, men der er en række ting, man skal tage højde for, når man underviser dem. Det kræver professionelle folk, skærpet opsyn og en særlig bevågenhed hos den, der underviser. Og det kan være svært i en klasse med 28 børn«, siger Jette Thulin.

Hun mener, at konsekvensen af at sende flygtningebørn ud i almindelige klasser kan være, at flygtningebørnene vil føle sig marginaliserede, fordi de hverken kan dansk eller kender til de sociale koder.

»Sprogligt er der eksempler på, at hvis børn bliver presset for hårdt, så holder de op med overhovedet at sige noget på det sprog, de skal lære«, siger Jette Thulin.

Ministeriet blåstempler Hørsholm-model

Hørsholm er en af de kommuner, som allerede nu vælger at sende flygtningebørn direkte ud i folkeskolen med sproglig støtte. Undervisningsministeriet har vurderet, at Hørsholms model for flygtningebørns skolegang er lovlig.

»Kommuner og skoler kan organisere undervisningen på dansk som andetsprog på forskellig vis, forudsat at det sker inden for rammerne af folkeskoleloven og bekendtgørelsen om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog«, står der i ministeriets brev til Hørsholm Kommune.

DLF: Flygtningebørn i klassen kræver støtte

Formand for DLF's undervisningsudvalg Bjørn Hansen mener, at det kræver stor støtte, hvis flygtningebørn sendes direkte ud i klasserne.

»Det er ikke en god idé, hvis der står en lærer med en hel klasse og også skal tage imod flygtningeelever. Så går det ud over undervisningen for alle«, siger han.

Han mener, at hvis der er den rigtige støtte i klassen og uddannelse af lærerne, kan det give mening.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
722 andre er allerede tilmeldt