"Hver tredje læreruddannet, der arbejder uden for grundskolerne, tjener mere end den fjerdedel af lærerne i grundskolen, der tjener mest", konkluderer Arbejdernes Erhvervsråd i ny undersøgelse af uddannede læreres beskæftigelse.

17.000 læreruddannede arbejder ikke i skolen

Mens lærermanglen vokser over det meste af landet, har omtrent hver fjerde med en læreruddannelse valgt grundskolen fra. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Voksenundervisning, foreningsarbejde eller taxakørsel. Det er nogle af de job, som læreruddannede har valgt til fordel for et arbejde i enten folkeskolen eller en friskole. I samarbejde med Danmarks Lærerforening har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd AE undersøgt, hvor mange uddannede lærere, der er ansat uden for grundskolen og hvad de laver i stedet.

Lærere i andre job: Derfor blev folkeskolen for meget 

Det viser sig, at per september 2014 var der mere end 17.000 uddannede lærere, der havde andet arbejde end skolelærerjobbet. Det svarer til 23 procent af alle lønmodtagere med en læreruddannelse. Størstedelen underviser i stedet voksne. En anden stor del er ansat på gymnasier og erhvervsskoler, i daginstitutioner og på dagcentre, mens den tredjestørste gruppe er gået mere alternative veje:  

1.218 læreruddannede arbejder i dag inden for handel og transport. De gælder for eksempel handel med tekstiler og husholdningsudstyr, restaurantarbejde, og arbejde på lokaltog, i bus og som taxichauffør.  

Flest ældre lærere i andre brancher

Undersøgelsen fra Danmarks Lærerforening og AE kommer på et tidspunkt, hvor der mangler læreruddannede til at undervise i skolen.

Kampen om lærermangel-dagsordenen

Analysen fra AE viser, at der er flest ældre lærere, der vælger et arbejde uden for skolen. 65 procent af de læreruddannede i andre job har en uddannelse, der er 15 år gammel eller derover. Faktisk er der færre lærere fra de ældre seminarieårgange tilbage i skolen, end der er ude i andre erhverv.  

Af dem, der er blevet færdige på læreruddannelsen inden for de seneste fem år er godt en tiendedel - 1.786 personer - i dag ansat uden for grundskolen. Og hvad angår de allernyeste dimittender, det vil sige dem, der havde været uddannet i under 1 år i september 2014, viser undersøgelsen, at 15 procent finder arbejde uden for skolen.   

Mens størstedelen af de læreruddannede, der arbejder uden for skolen, bor i København, er Samsø og Glostrup de to steder, hvor færrest læreruddannede fravælger grundskolen.

Kun 15 procent af meritlærerne er i folkeskolen 

Kan det betale sig?

AE har også undersøgt, hvad læreruddannede i andre job tjener i forhold til deres uddannelsesfæller i skolen.

Blandt de nyuddannede lærere i job uden for skolen er der flest, der tjener under 32.100 kroner om måneden. Det svarer ifølge undersøgelsens lønkategorier til det, de ville få i et almindeligt lærerjob.

Men hvad angår de 50-65-årige læreruddannede, der i dag arbejder i andre brancher, tjener størstedelen mindst 36.400 kr. om måneden. Det placerer flertallet af de ældre læreruddannede uden for skolen i kategori med dem, der tjener mest i skolen.  

AE skriver konkluderende:

"Hver tredje læreruddannet, der arbejder uden for grundskolerne, tjener mere end den fjerdedel af lærerne i grundskolen, der tjener mest".  

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen har senere i dag foretræde for Folketingets børne- og undervisningsudvalg og han vil her fortælle om skolernes problemer med at skaffe læreruddannet personale.

Bondo gik forgæves

Læs mere

AE-analysen (pdf)

Powered by Labrador CMS