Jeg har ikke tænkt mig at tage på badeferie om to år, understreger Bjørn Hansen, der bliver på posten som formand for DLF's skole- og uddannelsespolitiske udvalg de næste to år, hvorefter han overlader pladsen til Jeanette Sjøberg.

Fire personer om tre topposter i DLF

Der måtte en time-out til med samtaler på kryds og tværs, før den nyvalgte hovedstyrelse i Danmarks Lærerforening tirsdag udpegede sit forretningsudvalg. Hovedstyrelsen har konstitueret sig med skift på den skolepolitiske post halvvejs i perioden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konstitueringen betyder i første omgang ikke ændringer i Lærerforeningens top,  men formanden for det, der i dag hedder skole- og uddannelsespolitisk udvalg, Bjørn Hansen, bruger de næste to år på at sætte Jeanette Sjøberg ind i arbejdet og i forbindelse med hans mange kontakter, og så bytter de to plads halvvejs i hovedstyrelsesperioden. Gordon Ørskov Madsen fortsætter som formand for overenskomstudvalget, og Thomas Andreasen, der trådte til i spidsen for organisations- og arbejdsmiljøudvalget ved Per Sand Pedersens pludselige død i juni, fortsætter på posten.

Lærerforeningens daglige ledelse, forretningsudvalget, består af formand Anders Bondo og næstformand Dorte Lange plus formændene for de tre faste udvalg. Formandskabet havde forud for mødet spillet ud med sin indstilling med skiftet på den ene udvalgspost undervejs:

"Vi har haft som mål at få en velfungerende organisation, og et forretningsudvalg, som vi tror, vil være aktivt i den daglige ledelse. De ønsker, vi har fået ind, har selvfølgelig også spillet en rolle - vi har gerne villet imødekommet så mange ønsker som muligt, fordi vi tror det giver et hensigtsmæssigt arbejdsklima", sagde formand Anders Bondo.

"Jeg har hele tiden været meget opmærksom på, at vi skal sikre et generationsskifte og sikre kontinuitet i DLF's arbejde. Så når vi foreslår denne deling, handler det om, at det er vigtigt med en god overleveringsforretning. Bjørn har fantastisk mange kontakter, og vi kan bruge de to år til sikre, at Jeanette bliver kørt ind, så vi ikke fået noget slip dér. Og det har vi selvfølgelig drøftet med de involverede".

Ikke på pension

Bjørn Hansen:

"For lige at følge op på det med generationsskifte, vil jeg skynde mig at aflive alle myter om, at jeg går på pension om to år. Jeg har søgt FU-posten for fireårig periode. Senere i konstitueringsforløbet, hvor der skulle findes en indstilling, foreslog jeg selv en deling af posten som en løsning, men jeg vil godt slå fast, at jeg har søgt om fire år, og jeg har ikke tænkt mig at tage på badeferie om to år". 

Den udmelding fik Regitze Flannov på banen: "Jeg har da gået og sagt, at det måtte være fordi Bjørn går på pension. Hvis vi havde vidst, at man kunne konstituere flere mennesker end tre, var der måske andre, der også ville have budt ind på posterne".

Lars Busk Hansen påpegede det ulogiske i, at man vælger et forretningsudvalg for fire år i henhold til en forretningsorden, som hovedstyrelsen når som helst kan ændre:

"Og jeg kan godt forstå, hvis nogle siger, at hvis de havde vidst, man kunne gøre det for to år, så kunne de godt have ønsket være en del af et generationsskifte".

Regitze Flannov foreslog, at man nøjedes med at vælge tre udvalgsformænd og så tog stilling igen om to år.

Nyvalgte Morten Kvist Refskov  bad om en time-out: 

"Jeg synes, det er urimeligt, hvis det her bliver forceret igennem. Jeg bakker gerne konstitueringsforslaget op, men vi er mange nye, og det går meget hurtigt, så jeg er tilbøjelig til at stemme med Regitze alene af den grund ". 

Mødet blev sat på pause i 15 minutter. Derefter tog Regitze Flannov igen ordet:

"Efter en pausesnak med de involverede parter trækker jeg mit forslag med den bemærkning, at det er en uheldig måde at gøre det på. Jeg synes, man kunne have været klarere på forhånd. Men da de involverede ikke ønsker det, vil jeg ikke ride den principielle hest".

Anders Bondo Christensen understregede, at en konstituering er en svær proces og altid vil være det muliges kunst:

"Næste gang vil man sikkert finde en anden løsning", sagde han og understregede, at han er sikker på, at hovedstyrelsen vil bakke det forretningsudvalg op, som nu er sammensat.