Dokumentarfilmen følger 10-årige Salimahs første tid i Danmark som flygtningebarn. Der vil være tilgængelig undervisningsmateriale til filmen.

Dokumentarfilm om at være flygtningebarn i Danmark

Hvordan er det at starte i en dansk klasse, når man er kommet hertil som flygtning? Det sætter en ny dokumentarfilm til børn på mellemtrinet fokus på. Filmen vil kunne streames og kommer med tilhørende undervisningsmateriale.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Salimah er 10 år og netop kommet til Danmark. Hun er opvokset som FN-flygtning i Malaysia, men er nu rejst alene til Danmark, hvor hendes storesøster og far bor. Hun er en del af Danmarks kvoteflygtningeprogram, og nu skal hun starte i en dansk skole, lære dansk og den danske kultur at kende. Dokumentarfilmen "Home Sweet Home" følger Salimahs rejse hertil og de første svære år i Danmark. Filmen bliver første gang vist på DR Ultra på torsdag d. 10. december kl. 18:10 og vil efterfølgende kunne streames på dr.dk. Instruktøren bag serien håber på, at filmen vil sætte fokus på, hvordan det er at være ung som ny i Danmark. "Jeg håber at filmen vil skabe fokus på det at være ny i Danmark og komme fra en fremmed kultur. Vi møder en pige, der på mange måder har levet et fuldstændig andet liv end mange af hendes danske jævnaldrende, men som stadig bare er en pige, som alle de andre. En pige der går op i drengene i klassen, sminke og det nyeste fra Justin Bieber", siger Katrine Philp. Instruktøren blev tidligere år nomineret til en amerikansk Emmy-pris for sin debutfilm "Dance for me". Katrine Philp mødte allerede Salimah i forbindelse med arbejdet med en tidligere dokumentarfilm, som havde premiere i 2013. Her var Salimah én blandt mange medvirkende. Men i den nye dokumentar har Salimah hovedrollen.

I børnehøjde

"Undervejs i min proces med filmen får jeg følelsen af at man burde lave Salimahs historie i en ny film i børnehøjde, da dette er en unik mulighed for at fortælle en historie for børn på Salimahs alder om at føle sig fremmed og ny, være på usikker grund og få hele sin verden vendt på hovedet", siger hun. Katrine Philp håber, at "Home Sweet Home" vil få elever til at reflektere over, hvad det vil sige, at mange af deres klassekammerater kommer fra andre kulturer. "Jeg tror det er vigtigt med den her film at tænke på, at børnene er dem der skal vokse op i et samfund, der bliver mere og mere multikulturelt. Et samfund hvor ens klassekammerater kommer fra mange forskellige kulturer og med forskellige baggrunde. Vi skal ruste disse børn, og de voksne der har med dem at gøre", fortæller hun. I forbindelse med filmens premiere vil der ligge undervisningsmateriale til download på filmcentralen.dk.