Kristendomskundskab
2   750

Konfirmations-forberedelse kan erstatte understøttende undervisning

Kommuner kan nu søge om at lægge konfirmations-forberedelse ind i skemaet i stedet for understøttende undervisning på 7. eller 8. klassetrin. Elever, der ikke skal konfirmeres, skal tilbydes understøttende undervisning i stedet, men det er ikke obligatorisk for dem at deltage.

Konfirmationsforberedelsen skal ligge inden for den normale skoletid mellem 8 og 16. Men det har været svært for skolerne at finde plads til på skemaet, efter at reformen dikterer en 35 timers skoleuge i udskolingen. Kommunerne har fundet mange forskellige løsninger på problemet. I Struer forsøgte man sig med en ekstra kreativ løsning, da byrådet besluttede at alle eleverne i 7. klasse havde særlige behov og derfor kunne nøjes med en 33 timers uge + to timers konfirmationsforberedelse for dem, der skulle konfirmeres - men den model blev erklæret ulovlig af Undervisningsministeriet.

Men nu er tiden og undervisningsministeren en anden. Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) har i dag mødtes med Dansk Folkepartis kirkeordfører Alex Ahrendtsen, Struers borgmester, formanden for Struer Kommunes børne- og uddannelsesudvalg samt lokale præster i konfirmandstuen ved Humlum Kirke. Og efter mødet lyder meldingen fra ministeren, at hun vil åbne for forsøg, der skal give erfaringer med at lade konfirmationsforberedelse træde i stedet for understøttende undervisning. Dermed åbner hun for, at man kan fravige folkeskolelovens §14b, der dikterer undervisningens samlede varighed.

Principper for forsøgene

  • Med forsøget gives der mulighed for, at skolerne kan fravige folkeskolelovens § 14 b om undervisningstidens samlede varighed.
  • Skoledagens længde (den samlede årlige undervisningstid) kan afkortes for så vidt angår understøttende undervisning med henblik på, at eleverne kan deltage i konfirmationsforberedelse i op til to timer ugentligt i løbet af 7. eller 8. klassetrin.
  • Til de elever, som ikke ønsker at deltage i konfirmationsforberedelse, skal de deltagende skoler som et frivilligt tilbud tilbyde understøttende undervisning i det tidsrum, hvor skoledagen er forkortet med henblik på konfirmationsforberedelse. Det er den enkelte elevs forældre, som beslutter, om eleven skal deltage i konfirmationsforberedelse eller i det frivillige tilbud om understøttende undervisning.
  • Det vil være en betingelse, at minimum to kommuner på nationalt plan ansøger, før kommunerne kan forvente, at rammeforsøget gennemføres.
  • Forsøgsgodkendelsen gives med start fra indeværende skoleår eller fra skoleåret 2016/17. Tidspunktet for start af forsøget afhænger af ansøgningen. Forsøget løber frem til og med skoleåret 2018/19.

"Nogle af landets elever i 7. og 8. klasse har haft ekstremt lange skoledage, fordi præster og skoler har haft svært ved at få planlagt konfirmationsforberedelsen inden for normal skoletid. For at afhjælpe problemet giver vi nu mulighed for, at kommunerne kan gøre sig erfaringer med at lægge konfirmationsforberedelsen i den tid, der ellers var afsat til understøttende undervisning," siger hun.

Forsøget skal vise, om det har gavnlig effekt på elevernes faglige og alsidige udvikling at placere konfirmationsforberedelsen i tiden til understøttende undervisning i løbet af skoledagen. Forsøget giver mulighed for at erstatte op til to timer ugentligt i 7. eller 8. klasse, afhængigt af hvilket klassetrin konfirmationsforberedelsen lægges på.

Artiklen fortsætter under banneret

Kommunerne kan ansøge på vegne af skolerne, og ansøgningsfristen er den 15. oktober 2015. Forsøgsgodkendelsen gives for fire år fra indeværende skoleår, men skolerne kan vælge først at igangsætte forsøget fra skoleåret 2016/17. Forsøget evalueres samlet efter skoleåret 2017/18.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt