"Det vi har lavet i Esbjerg vil gøre arbejdsforholdene bedre for mine medlemmer. Og det er målet med OK15, og det var derfor jeg anbefalede medlemmerne at stemme ja til overenskomstresultatet", siger formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen.

Esbjerg-lærere får 400 timer til forberedelse

Esbjerg kommune tilstræber et loft for lærernes undervisningstid på 810 timer om året i næste skoleår. Derudover afsætter de 400 timer om året per lærer til forberedelse. Lærerne får også mulighed for at arbejde hjemmefra fem timer om ugen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen glæder sig over, at lærerne næste år har fået afsat tid til forberedelse i det nye administrationsgrundlag for lærernes arbejdstid, som kommunen netop har sendt ud.

"Vi har fået tid på forberedelsen. Det står ganske vist lidt skjult, men der står, at en femtedel af forberedelsestiden hvilket svarer til 80 timer går til fælles forberedelse. Så må der jo være 400 timer til forberedelse i alt", siger Kenneth Nielsen.

Mulighed for at arbejde hjemmefra

Sidste år ville han ikke gå med til, at lærerne kunne arbejde hjemme, fordi kommunen ikke ville sætte tid på forberedelsen. Men det kommer til at ændre sig næste skoleår.

"Vi har underskrevet en aftale om fix- og flextid og puljetid. Det betyder, at lærerne næste år kan arbejde hjemmefra cirka fem timer om ugen", siger Kenneth Nielsen.

 "Vi har haft ret til fleksibel mødetid i år, men det har været lidt skrøbeligt. Nu er der underskrevet en aftale. Så for mig er det en forbedring. Fordi vi har fået et tal på forberedelsen, er der også en mulighed for, at lærerne kan forberede sig hjemme. Før jeg fik et tal på forberedelsen var det himmelråbende uinteressant, at lærerne kunne forberede sig hjemme. Men det har jeg fået nu, og så er muligheden åbnet".

Vigtigt at sikre forberedelsen i sparetider

Kenneth Nielsen har også skrevet under på en lønaftale, en aftale om forholdene for tillidsrepræsentanterne og en praktikaftale. Men det er kommunen, der alene har udsendt administrationsgrundlaget, der skal danne ramme om lærernes arbejdstid næste skoleår. Men Kenneth Nielsen er blevet hørt undervejs, fortæller han.

Budgetforslag kan hæve Esbjerg-læreres undervisningstimetal

 

"Vi skal spare 900 millioner kroner over fire år i Esbjerg. Så hvis jeg fik mulighed for at sikre en ramme til undervisning og forberedelse ville det være godt. Vi fik 400 timer til forberedelse. Det er ikke så meget, som jeg kunne ønske mig, men det er bedre end ingenting", siger Kenneth Nielsen.

OK15 har hjulpet Esbjergs lærere

Han glæder sig også over, at kommunen i administrationsgrundlaget han indarbejdet alle de 15 punkter, som var en del af det arbejdstidspapir, som er et bilag til overenskomsten, som KL og Lærernes Centralorganisation blev enige om i februar.

Loft over antallet af sene arbejdsdage i Esbjerg

"Det der er anderledes i år er, at der i administrationsgrundlaget følger nogle dialogpapirer med, som viser, hvad er det for samtaler, skolelederen skal tage med læreren før fagfordelingen og i forbindelse med uddelingen af opgaveoversigten", siger Kenneth Nielsen. (se link til dialogpapirer til højre for denne artikel).

Han mener, at overenskomst 2015 har skubbet kredsens arbejde i den rigtige retning.

"Det vi har lavet i Esbjerg vil gøre arbejdsforholdene bedre for mine medlemmer.  Og det er målet med OK15, og det var derfor jeg anbefalede medlemmerne at stemme ja til overenskomstresultatet".