Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund håber, at lærere og forældre vil stille spørgsmål om folkeskolen i valgkampen. "Det er også sådan, vi kan få afkrævet nogle løfter fra de andre politikere".

Enhedslisten: Lærerne skal have ret til forberedelse

Skolen skal tilføres flere resurser, og lærere og pædagoger skal have ret til at forberede sig. Sådan lyder de højest prioriterede valgløfter til folkeskolen fra Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund. Problemerne i folkeskolereformen er så store, at de ikke kan kaldes startvanskeligheder.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi vil have, at det skal lykkes. Folkeskolen er en af de vigtigste institutioner i vores samfund", siger Rosa Lund.

Enhedslisten er ikke med i forliget om Folkeskolereformen, og Rosa Lund er ikke imponeret over reformens resultater efter første år.

"Mit indtryk er, at det går ret dårligt. Når jeg snakker med lærere, forældre, pædagoger og elever hører jeg, at der er mange problemer. De er så store, at man ikke bare kan kalde det startvanskeligheder. Jeg har talt med pædagoger og lærere, som gerne vil lave mere teamsamarbejde, men som ikke har tid til at mødes", siger Rosa Lund og trækker, 'hvad-sagde-vi-kortet'.

"Nogle gange er det surt at have ret. Vi advarede mod det her, når lærerne ikke har tid til at forberede sig, kan det ikke lade sig gøre. Skal man have 24 elever med på en fabrik, så kræver det planlægning".

Folkeskolens kandidatprøve: Hvilken kandidat er du mest enig med?

Flere resurser skal sikre lærernes forberedelse

Får Enhedslisten indflydelse på magten, skal folkeskolen opprioriteres, lyder det fra uddannelsesordføreren.

"Nummer et er at sikre, at lærerne og pædagogerne får ret til forberedelse. Folkeskolen skal tilføres flere resurser, så rammerne er til stede, så lærere og pædagoger har ordentlige forhold at arbejde under. Det er vores opgave fra Christianborg at sikre, at rammerne er gode, og det er lærerne og pædagogernes opgave at udfylde rammerne. Vi skal blande os mindre. Jeg har tillid til, at lærerne udfylder rammerne".

Inklusionsopgaven skal også prioriteres anderledes end i dag.

"Det er ikke det bedste for alle børn at blive inkluderet i folkeskolen. Der er nogle børn, der har brug for noget andet. Inklusion kan kun lykkes, hvis rammerne er til stede. Hvis inklusionen skal lykkes, så skal klasserne være mindre, der skal være flere tolærerordninger. Og så skal der være handleplaner for hver enkelt barn - for børn er forskellige".  

Prøv Folkeskolens kandidatprøve

Lockoutkroner skal tilbage til skolen

Men hvor skal alle pengene komme fra?

"Vi kan begynde med at bruge nogle af de penge, som kommunerne har sparet, dengang lærerne blev lockoutet. Vi skal også bruge de penge, som er sparet ved at mindske brugen af specialskolerne. Tal fra BDO og Danmarks Lærerforening viser, at pengene ikke er fulgt med eleverne over i folkeskolen. Der er masser af muligheder for at prioritere folkeskolen økonomisk", mener Rosa Lund.

Afskaf nationale test

Hvis det stod til hende, skulle nationale test og standardiserede elevplaner afskaffes, og Danmark skulle fremover ikke deltage i Pisa-undersøgelser.

"Her er endnu en mulighed for at skaffe resurser og tid", siger Rosa Lund, men erkender også, at det bliver meget svært at få flertal for en sådan beslutning.

"Hele folkeskolereformen er bygget op om flere test og Pisa, så det bliver svært. Men det ændrer ikke på, at jeg synes, det er en dårlig idé, og at vi skal arbejde for at afskaffe det".

Rosa Lund stiller op for Enhedslisten i storkreds København.

Powered by Labrador CMS