I fritidsklubben kommer børnene, fordi de har lyst. Nu skal pædagogerne fra klub og sfo være en del af den obligatoriske skoledag - det skaber udfordringer

Pædagog: Reform skaber svær dobbeltrolle

Den længere reformskoledag betyder, at fritidspædagoger nu også er understøttende undervisnings-pædagoger. Og da børn ofte foretrækker fritid frem for undervisning, ændrer det pædagogernes rolle for eleverne. Den transformation er svær, mener en pædagog.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har tidligere haft meget taknemmelige arbejdsvilkår, fordi det var baseret på 100 procent frivillighed for børnene at være i klub efter skoletid. Så de har valgt os til og fra, som de har haft behov for", siger Christian B. Nielsen, der er udskolingspædagog på Søborg Skole. 

BUPL: Svært at understøtte undervisningen

Nu er pædagogerne trådt ind i elevernes 'arbejdstid', som ikke er baseret på lyst til leg, men et krav om at være til undervisning. Det skaber en anden relation, mener Christian B. Nielsen.

"Hvis eleverne i virkeligheden hellere vil være derhjemme, er der en stor udfordring i at bibevare et grundlag for at have nogle gode relationer med dem, så det er vi ved at finde ud, hvordan vi kan. Det er nyt land, men vi bliver klogere", siger han.

I Gladsaxe Kommune er der lavet en database, hvor pædagoger kan søge inspiration som pædagog til den understøttende undervisning.

BUPL-formand: Kvalitet daler i fritidstilbud

Længere skoledage er lig med kortere tid i fritidsinstitutioner, og derfor falder normeringen også i tilbud, der ligger uden for skoledagen. Det er allerede virkelighed, siger formand for pædagogernes fagforening, BUPL.

BUPL-formand: Hver tredje pædagog er kommet dårligt fra reform-start

"Fra starten har vi haft stor bekymring for børnenes fritidsliv som følge af det udvidede timetal. Vi synes desværre, at vi ser tegn på dårligere kvalitet i fritidstilbuddene. Vi ser tegn på, at børnene ikke kommer i fritidsinstitutionerne, og at normeringen bliver ringere. Blandt andet, fordi pædagogerne er i skolen", siger Henning Pedersen, der til en konference i sidste uge om pædagogernes rolle i skolen måtte "putte malurt i bægeret" for reformens start, fordi BUPL får mange beretninger fra pædagoger, der synes, det er svært at finde sig tilpas i de uvante roller. 

Viborg-sagen: Mulig ulovlig undervisning bliver undersøgt