"Det er klokkeklare anbefalinger, der bliver svære at sidde overhørig politisk set i Danmark", siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

FN efterlyser et generelt forbud mod diskrimination af handikappede

I Danmark må en butik afvise en blind, fordi han har en førerhund, og en restaurant må afvise en udviklingshæmmet, fordi hun ikke pynter, skriver Politiken. Men det skal være slut, lyder det fra FN’s handikapkomite, som kritiserer, at Danmark ikke har et generelt forbud mod diskrimination af handikappede.

Publiceret

FNs anbefalinger

FN's handikapkomite er kommet med 72 anbefalinger tilDanmark:

  • Et totalt forbud mod diskrimination af handikappede.
  • Bedre adgang til transport og bygninger.
  • Handikapkonventionen skrives ind i dansk lov.
  • Tvang i psykiatrien afskaffes helt.
  • Stop for statsgaranterede lån til institutionslignendehandikapboliger.

Kilde: Politiken

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kritikken kommer, efter at FN har tjekket, hvordan det går med at efterleve bestemmelserne om lige rettigheder til personer med funktionsnedsættelse. Det er første gang, Danmark har været til eksamenen efter at have ratificeret handikapkonventionen i 2009.

Danmark skal til første eksamen i handicap

I alt 72 punkter med kritik og anbefalinger har komiteen skrevet til Danmark, og i Danske Handicaporganisationer er formand Thorkild Olesen begejstret.

"Det er klokkeklare anbefalinger, der bliver svære at sidde overhørig politisk set i Danmark", siger han til Politiken.

I dag har Danmark kun et forbud mod diskrimination af handikappede på arbejdsmarkedet, men Thorkild Olesen forventer, at regeringen tager FN's anbefalinger til sig og som det første udarbejder et forslag, der sikrer et forbud mod diskrimination på grund af handikap.

Danmark tager sine forpligtelser alvorligt

Ifølge Institut for Menneskerettigheder var der også ros til Danmark under eksaminationen i Geneve. Den positive nyhed var, at Danmark tiltrådte tillægsprotokollen til FN's Handikapkonvention om individuel klageadgang.

Nu kan danskere med et handicap klage til FN

"Det var en super start for Danmark. For det første giver tiltrædelsen af tillægsprotokollen mulighed for, at enkeltpersoner eller grupper af enkeltpersoner kan klage til Handicapkomitéen over påståede krænkelser af Handicapkonventionen. For det andet indebærer tiltrædelsen mulighed for, at FN's komité om rettigheder for personer med handicap på eget initiativ kan foretage undersøgelser af Danmarks efterlevelse af konventionen. Det er et stærkt signal at sende, og det viser, at Danmark tager sine forpligtelser under FN's handicapkonvention alvorligt", siger Maria Ventegodt Liisberg, der er leder af Handicapteamet på Institut for Menneskerettigheder, til instituttets hjemmeside menneskeret.dk.

Der er plads til forbedringer

De gode nyheder stoppede ikke der, fortsætter Maria Ventegodt Liisberg:

"Der skal lyde en stor ros til de mange danske ministerier, som var mødt op i Geneve og sad ved eksamensbordet. De var velforberedte og svarede flot på samtlige spørgsmål fra komiteen".

Ny hjemmeside sætter FN's handicapkonvention til debat

De rosende ord må ikke blive en sovepude for Danmark, understreger Maria Ventegodt Liisberg.

"Der er plads til forbedringer. Derfor skal vi være opmærksomme, når komiteen i slutningen af oktober offentliggør sine anbefalinger", siger hun.

Socialminister Manu Sareen (R) siger til Politiken, at han ikke på stående fod vil tage stilling for eller imod et generelt forbud mod diskrimination af handikappede.

Succeshistorier skal nedbryde fordomme om handicappede

"Det er klart, at når man får kritik fra FN, er det oplagt at se på den danske indsats en ekstra gang, og det er noget, vi tager meget alvorligt," siger Manu Sareen.

Klageadgangen til FN gælder ikke endnu

Selv om Danmark har besluttet at tiltræde tillægsprotokollen til FN's Handikapkonvention om individuel klageadgang, så gælder den ikke, før processen med ratifikation er færdig, understreger Danske Handicaporganisationer, DH, på sin hjemmeside. Det sker først den 24. oktober.

Stig Langavd valgt ind i FN's handicapkomite

"En sag kan behandles under Tillægsprotokollen, hvis klagemulighederne i Danmark er udtømt, og sagen samtidig ikke er eller har været til behandling ved internationale domstole eller ved andre FN-komiteer", skriver DH og pointerer, at forhold, som ligger før den 24. oktober 2014 ikke kan behandles under tillægsprotokollen.

"Det er meget positivt, at Folketinget har taget skridt til ratifikation, og det er vigtigt, at staten hurtigst muligt udarbejder tilgængeligt materiale om muligheden for at anvende denne klageadgang", skriver DH.

Du finder link til de citerede artikler under "Ekstra" til højre for artiklen.

Læs mere

Politiken: FN kritiserer Danmarkshandicap-indsats

Menneskeret.dk: Stor ros til Danmark ved eksamen iHandicapkonvention

Handicap.dk: Tillægsprotokollen træder i kraft 24.oktober