DLF klar til faglig voldgift om lejrskoler

Uenighed om forholdene i forbindelse med læreres deltagelse på lejrskoler kan nu ende som en faglig voldgift, fordi flere kommuner mener, at en lærer skal føre tilsyn med eleverne 24 timer i døgnet, selvom læreren i henhold til lov 409 maksimalt må få løn for 14 timer i døgnet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er meget forskelligt, hvordan kommunerne har læst lovens paragraf 7 stykke 7. I Esbjerg har skolechefen for eksempel meldt ud, at man for eksempel kan sende to klasser af sted sammen, så der er personale nok, til at lærerne kan skiftes til at have nattjansen, og lærerne altså kan holde fri i de 10 timer af døgnets timer, hvor de ikke får løn. Men andre i andre kommuner er retningslinjerne, at de 14 timers løn er en fuld afregning for 24 timers tilsyn med børnene, og at dette skulle svare til, hvad lærerne tidligere har fået for en lejrskole.

"Men dengang var lejrskoleafregningen en del af en større aftalepakke, hvor der var forberedelse og anden arbejdstid som læreren disponerede over. Lærerne kunne så skrue op og ned for andre elementer i arbejdstiden, når de skulle på lejrskole", forklarer formanden for DLF's overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen. "Nu har vi fået et helt nyt system, som arbejdsgiverne i KL har ønsket, og som regeringen og Folketinget har gennemført, hvor man afregnes for den præsterede arbejdstid - man får altså løn, fra man møder på arbejdspladsen, til man kan forlade den, og når man ikke får løn, så har man fri. Det er det gennemgående princip i Lov 409"

"I loven står, at et lejrskoledøgn maksimalt kan afregnes med 14 timer. Der siger vi så, at enten må man sende personale nok af sted til, at de kan holde fri 10 timer i døgnet. Alternativt må man afregne for de timer, lærerne rent faktisk arbejder, altså for eksempel 17 eller 18 timer i døgnet. Eller man må benytte sig af paragraf 2 i loven og indgå en lokal aftale", siger Gordon Ørskov og peger på, at det altså ikke var DLF, der ønskede den nye arbejdstidsform.

"Vi ville meget hellere beholde systemet, hvor vi aftaler os til rette".

Sagen er nu af Lærerens Centralorganisation sendt videre i det fagretslige system. I KL forstår topforhandler Michael Ziegler ikke problemet, siger han til TV-avisen:

"Løn for 14 timer plus et tillæg for lejrskole - det er bedre vilkår, end andre grupper har, og det er også de vilkår, der har været gældende hidtil".

 

Powered by Labrador CMS