"Hvis det er ulovligt, så kan det ikke finde sted", siger borgmester i Holstebro, H. C. Østerby, om brugerbetaling i skoletiden.

Borgmester: Ingen brugerbetaling i skoletiden

Holstebros borgmester, H. C. Østerby, slår nu fast, at brugerbetaling ikke vil finde sted på kommunens skoler i undervisningstiden. Lokal lærerformand forventer, at kommunen snarest sender en skrivelse ud til skolerne om, hvad der er op og ned.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvis det er ulovligt, så kan det ikke finde sted", siger H. C. Østerby om den brugerbetaling, som ni skoler har tænkt sig at opkræve fra det nye skoleår i forbindelse med et musiktilbud for 1. og 2. klasserne. 

Kommuene vil tage penge for musikundervisning i skoletiden

"Først når vi har rundet den sidste time af skoledagen, kan brugerbetaling komme på tale", siger borgmesteren.

Det ekstra tilbud om musikundervisning i Holstebro er planlagt til at foregå på skolerne i det tidsrum, der fra august er afsat til lektiehjælp og faglig fordybelse.

Men ifølge en mail, som Undervisningsministeriet har sendt til folkeskolen.dk, tyder det på, at den praksis kan være ulovlig.

Der kan "ikke med den nye bestemmelse i folkeskolelovens § 33, stk. 9, blive tale om at opkræve betaling for undervisning i folkeskolen", skriver ministeriet blandt andet i mailen.

Ministeriet: Ulovligt at lade forældre betale 'Den åbne skole

Frygter glidebane

Formand for Vestjysk Lærerforening, Torben Voss, ved ikke, hvordan kommune og skoler har fået den opfattelse, at brugerbetaling på skolerne kan komme på tale.

"Hvis skolerne kan opkræve betaling for nogle aktiviteter, så går det galt, for det kan hurtigt blive lidt af en glidebane, hvor andre foreninger også vil kræve betaling for deres arbejde med skolen", siger han.

"Meningen med reformen er jo ikke, at forældre skal til at betale for deres børns skolegang".

Torben Voss er derfor tilfreds med borgmesterens udmelding, men kræver hurtig handling fra forvaltningen.

"Jeg synes, Udvalget for Børn og Unge skal få set på Undervisningsministeriets udmelding om brugerbetalingen. Hvis skolerne klokkeklart har gang i noget ulovligt, er det mærkeligt ikke at give dem besked om det", siger han.