Anmeldelse

Lille, men god niche

Materialet har en indbygget niveauinddeling, som gør, at eleverne bevidst kan arbejde med deres progression i stavningen af lydrette ord. Niveauerne indeholder strategier, som eleverne skal kunne mestre.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Lydretten” er et diktatmateriale til staveundervisningen i 1-2. klasse. Materialet består, som navnet siger, af længere lydrette ord, som eleverne skal stave.

Fakta:

Titel: Lydretten

Forfatter: Dorte Damgaard, Tanja Ibsen

Pris: 85

Sider: 27

Type: Lærervejledning

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Titel: Lydretten 1

Forfatter: Dorte Damgaard, Tanja Ibsen

Pris: 77,50

Sider: 47

Type: Diktathæfte

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Titel: Lydretten 2

Forfatter: Dorte Damgaard, Tanja Ibsen

Pris: 85

Sider: 55

Type: Diktathæfte

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Umiddelbart kan det undre, at forfatterne er så optagede af at udarbejde et materiale, der kun fokuserer på lydrette ord, da et diktatmateriale typisk indeholder flere staveudfordringer. På den anden side er materialet kærkomment, da det kan give læreren et godt indblik i, hvilke stavestrategier eleverne anvender, når de skal stave sig gennem længere ord end blot korte en- eller tostavelsesord. Det indblik i elevernes stavestrategier er et meget vigtigt redskab i lærerens feedback til eleven, hvis eleven har mange stavefejl.

Materialet tager udgangspunkt i Mette Zieglers staveudviklingsmodel ”Debat om staveudvikling”. Modellen beskriver, at eleverne skal mestre hvert trin i modellen, inden de kan gå videre op ad stigen. "Lydretten" træner eleverne på trin to ved at lave så mange diktater med lydrette ord, at eleverne kan træne, træne og træne, så de til sidst forhåbentlig mestrer den disciplin, det er at stave lydrette ord korrekt. Først derefter kan de gå videre op ad stigen og forsøge sig med lydfølgeregel.

Jeg er meget imponeret over, at der kan udgives et materiale, der i den grad specifikt tager fat på en lille niche i alle de mangfoldige diktater, der er på markedet, og i den grad kan sikre træning og et kontinuerligt arbejde i forhold til bedre at kunne mestre det at stave korrekt.