Bondo: Vi ønsker netop fleksibilitet

I Berlingske i dag anklager skolelederformand Anders Balle og KL’s Michael Ziegler Lærerforeningen for at forhindre en fleksibel tilrettelægning af hverdagen på skolerne efter sommerferien. "Vi forsøger netop at indgå lokale løsninger for at finde nogle fleksible regler", lyder svaret fra DLF-formand Anders Bondo.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Man arbejder efter den mest rigide tolkning af reglerne, man overhovedet kan finde, for at gøre det helt umuligt at få skolen til at fungere ordentligt", siger Anders Balle i dagens Berlingske (se link til højre) og kalder det en dum strategi i forhold til skolens udvikling. "Skolen er ikke en industriarbejdsplads".

Skolelederne: Lærerne kan arbejde 
hjemmefra

"Vi har det synspunkt, at lærerne som udgangspunkt bør være til stede på deres arbejdsplads", siger borgmester og KL-repræsentant i lærerkonflikten Michael Ziegler i artiklen. "Men det er meget naturligt, at leder og medarbejder aftaler sig frem til det, der giver bedst mening, sådan som man gør på andre arbejdspladser. Det kan for eksempel være, at en lærer kan arbejde nogle timer hjemme. Det er ærgerligt, hvis Danmarks Lærerforening er så rigide, at de fraråder deres medlemmer det".

Ikke os der er problemet

I Lærerforeningen sidder Anders Bondo Christensen og kan ikke helt forstå, hvordan det kan være Lærerforeningen, der er problemet. "Jeg tror, samtlige danske lærerkredse er i gang med at forsøge at finde nogle lokale løsninger, der kan forbedre fleksibiliteten i forhold til den lov, der er vedtaget i Folketinget. Der er nogle byråd, der har besluttet, at de slet ikke vil gå ind i drøftelser med DLF - men vi har i hvert fald prøvet".

"Vi havde en meget ufleksibel aftale i 1993, og siden har vi arbejdet på at gøre det mere og mere fleksibelt. Og jeg tror, at alle vil give mig ret i, at vi med arbejdstidsaftalen fra 2008 faktisk fik den mest fleksible arbejdstid i den kommunale verden. Da vi i sin tid var færdig med at forhandle den, kan jeg huske, at KL's forhandler Mads Lebech sagde, at han var gået ind i forhandlingerne for at skabe gode rammer for lærernes arbejde på grund af lærermanglen, men at han var sikker på, at A08 også ville skabe bedre rammer om elevernes undervisning", fortæller Anders Bondo og er helt enig med Balle og Ziegler i, at det kan være en rigtig god ide med fleksibel arbejdstid og mulighed for at lave nogle arbejdsopgaver hjemme.

Høje-Taastrup forhandler arbejdstid mod Zieglers vilje

"Hvis vi ikke kan lave aftaler, får vi en utrolig bureaukratisk ledelsesopgave, hvor lederen skal ind konkret og forholde sig til hver eneste lærer - til forberedelsesopgaven og til alle de andre opgaver, læreren har krav på i sin opgaveoversigt", siger Anders Bondo. Han  tilføjer, at hvis kommunen slet ikke vil forhandle løsninger på plads, så er DLF nødt til at forholde sig til, at det så er den af Folketingets vedtagne arbejdstidslov, der gælder, med de værnsbestemmelser, som statsministeren præsenterede ved lovindgrebet.

Dilemmaer

Lærerforeningens ledelse tager i øjeblikket rundt i landet og lytter til medlemmernes bekymringer på de såkaldte lyttemøder.

"Der er nogle indbyggede dilemmaer i den situation, vi står i, som jeg meget hellere ville have, at Ziegler og Balle forholdt sig til, hvordan vi skal hjælpe lærerne med", siger Anders Bondo:

"Lærerne er bekymrede for, at de kommer til at arbejde sig selv ned, så de ikke har overskud til at levere en begejstret, professionel og velforberedt undervisning. Mange lærere har det sådan, at de egentlig helst ville have haft fleksibiliteten til at kunne arbejde hjemme, når det passer bedst, men de er bekymrede for, at de så ikke kan styre deres arbejdstid, når de skal levere et meget højere antal undervisningstimer. Det er sådan nogle dilemmaer, en lokal arbejdstidsaftale kan give et svar på".

DLF-toppen er på landsdækkende lytteturné

I næste nummer af Folkeskolen bringer vi et stort dobbeltinterview med formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen og skoleledernes formand, Anders Balle om lærernes muligheder for at arbejde hjemmefra og parternes tolkning af reglerne. 

Læs mere

Berlingske: Lærerkonflikten ulmer stadig påskolerne