Kredse ruster sig til lang lockout

Selvom lockouten nu går ind i tredje uge, er lærerne ikke ved at give op. Tre kredse melder om stort gå-på-mod og højt aktivitetsniveau. Lærerne er fortsat meget engagerede, lyder meldingen fra tre kredse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Stemningen er god. Blandt vores overenskomstansatte er holdningen den, at de ikke skal få os ned med nakken. Vi bliver ved", siger næstformand i Aabenraa Lærerkreds Mads Lund. Han fortæller, at lærerne hjælper hinanden, blandt andet ved at kolleger, der ansat ved store skoler tager ned og hjælper lærere, på mindre skoler. "Vi koordinerer og iværksætter. Men det er også vigtigt, at vi lytter til folk, og tager os af de ideer, der kommer ind, så folk kan kende sig selv i de aktiviteter, der foregår. Det er meget vigtigt, at vi på ingen måde udstråler opgivenhed". I begyndelsen var der lærere i det sønderjyske, som havde det svært med den nye rolle og ikke helt vidste, hvordan de kunne bidrage. "Sådan var der nogle, der havde det i den første uge, men efter man har oplevet fællesskabet, så styrker det og man får lyst til mere. Lærerne bakker op, men vi sætter ikke krav om, at man skal møde op hver morgen. Vi har snakket meget om tillid - vi kontrollerer ikke. Der er kommet en form for trods. Nu gør vi det her og vi bliver vi ved", fortæller Mads Lund.

Over 40.000 demonstrerede mod lockouten

"Vi skal ikke slide folk ned"

Meldingen er den samme fra Djurs Lærerforening. "Vi er lidt forberedte på, at det bliver en større og større udfordring at motivere medlemmerne. Men her efter den store demonstration i torsdags, hvor folk var hjemme kl. 1 - 2 om natten, så stod de klar næste morgen. Alle synes, at hvis vi skal kæmpe, så skal det være nu", siger formand for Djurs Lærerforening Lisbeth Bøwes. På Djurs er man klar til at ændre en anelse på aktiviteterne i denne uge. "Indtil nu har det været meget udadrettede aktiviteter. Nu tænker vi i, at det også skal være indadrettet. Derfor har vi arrangeret, at vi mødes på onsdag sidst på eftermiddagen med tjenestemænd og de kolleger, der ikke er lockoutede", siger Lisbeth Bøwes. Djurs Lærerforening dækker geografisk et stort område, og derfor er det vigtigt at tilpasse aktiviteterne til geografien.  "Vi har valgt et niveau, der passer til vores område. Når vi kalder folk ind til et centralt arrangement betyder det, at nogle skal køre 60-70 km. Derfor gør tillidsrepræsentanterne rigtig meget lokalt. Vi skal ikke slide folk ned. Alle skal holde gejsten. Vi ved jo ikke hvornår, det ender, selv om vi godt kunne tænke os, det var i morgen".

Lockouten giver styrket sammenhold

Ny Nordisk skole nedefra Fra Ø-havets Lærerkreds på Fyn er det fortrinsvis lærerne, der styrer aktiviteterne. Der er udnævnt en gruppe til hver skole, som har en tovholder og et sted at mødes. "Lærerne mødes skolevis i sportshaller, forsamlingshuse, et spillested og privat. Lærerne er så gode til at organisere og har et stort netværk, som de trækker på her", siger kredsformand Lone Clemmensen. På Sydfyn har man lagt vægt på, at aktioner kan have mange forskellige udtryksformer, og at det er vigtigt, at der er aktiviteter, der passer til den enkelte lærer. "Vi snakker med tovholderne om, hvad der er vigtigt. Det er lærernes aftryk, der er på aktionerne. Det her er virkelig Ny Nordisk Skole nedefra", siger Lone Clemmensen.

Svendborglærere bløder mod lockouten