Elever afprøver fluesmækkerquizen på Rødovre Rådhusplads

Lockouten giver styrket sammenhold

Klokken 04.00 ringer uret hos Mikkel Skovby Jensen i Albertslund. Han er en af mange, der i disse dage sørger for, at konfliktmaskinen er velsmurt. Og i dag skal han være med til at lave helstegt pattegris til sine kolleger.

Publiceret
Mikkel Skovby Jensen ved grillen i Rødovre

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fredag morgen klokken fem står fire mænd i varmt tøj på en parkeringsplads i Rødovre og er ved at tænde op i to kæmpestore grille i den tidlige morgentåge. Det er koldt, men humøret er højt hos de fire drenge. De er mødt tidligt op, så resten af Rødovre Lærerforenings medlemmer kan få helstegt pattegris til fredagsbaren efter dagens store aktivitetsdag på Rødovre Rådhusplads. Men hvad får Mikkel Skovby Jensen til at møde op så tidligt?

"Jeg er stået meget tidligt op for at være med til at skabe rammerne om det fantastiske sammenhold og fællesskab, der er blevet opbygget under denne konflikt. Jeg er ikke så meget for at rende rundt og aktionere, men så kan jeg bidrage med god mad".

Bussen er ladet med lærere, bannere og gejst

"Jeg lærer en masse kolleger at kende"

Klokken nærmer sig ni og kaffen i de medbragte termokander er ved at være drukket, da folk med gule veste begynder at dukke op. Inde på kredskontoret står Elieka Kirst klar med kaffe og morgenkage til alle de fremmødte lærere.  Elieka har allerede været her i en time for at kunne sætte kaffen over og tage imod de af kredsens pensionister, der dagligt møder op med hjemmebag til de aktionerende. Uden at have meldt sig, er Elieka blevet ansvarlig for koordineringen af bespisningen af de aktionerende lærere. Men hvorfor møder hun op på kredskontoret for at lave kaffe i stedet for at deltage i aktiviteterne på Rødovre Rådhusplads.

Den tætte tåge over Rødovre Rådhusplads er ikke lettet, da Hjem-Is-bilen, der skal uddele gratis is til byens børn, triller ind på pladsen klokken ti. Rundt omkring er der rejst en skov af pavilloner, hvor byens lærere har arrangeret "sjov og anderledes" undervisning for de forbipasserende. Engagementet og humøret er højt hos lærerne på trods af, at Rødovre Rådhusplads ikke er overrendt af mennesker på en klam fredag formiddag. Men det vidste vi jo godt, at den ikke ville være, så hvorfor er hele dette arrangement stablet på benene?

"Det er fordi, vi vil folkeskolen, og det skal ses" siger Mette Broberg, der står i ly for støvregnen i en pavillon. Her kan de forbipasserende børn hoppe ord i en kæmpe staveplade og afprøve et fluesmækker-spil. "Jeg har behov for at vise, hvor frustreret jeg er, så derfor bliver jeg nødt til at gøre noget. Derudover så er jeg sikker på, at vi som lærere kommer styrket ud af denne konflikt. Jeg oplever en samhørighed med lærerne fra de andre skoler, som jeg ikke tidligere har haft."

Kuldegysende flashmob i Esbjerg

 

Helstegt pattegris og engagement

Tågen er ikke lettet, mens Mikkel og hans grillkolleger deler de første tallerkener med helstegt pattegris og kartoffelsalat ud til folk i gule veste. De er netop kommet tilbage fra dagens aktiviteter, og hverken trist vejr eller KL kan ødelægge humøret og gejsten hos de gulklædte lærere.

Deres lærerreporter tvivler på, at vi får en aftale, som vi kan kende os selv i. Men til gengæld er jeg sikker på, at vi som faggruppe kommer styrket ud af denne konflikt. Jeg oplever et fælleskab baseret på engagement og vilje til at gøre en forskel. Et fællesskab som ikke ville være opstået uden denne konflikt. Så når alt dette er omme, og vi ikke længere render rundt på gader og stræder i gule veste, så står vi tilbage med et stærkt fællesskab, som kan og vil gøre folkeskolen endnu bedre.