"Selv om jeg er gået alvorligt på kompromis med mine egne holdninger, har det ikke været nok", siger Anders Bondo.

Nu er forhandlingerne brudt helt sammen

Forhandlingerne om lærernes arbejdstid er nu brudt endeligt sammen, bekræfter KL’s chefforhandler Michael Ziegler og DLF-formand Anders Bondo Christensen. KL’s lockout af lærerne kan træde i kraft 2. april. Der er ikke planlagt nye møder.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter at forhandlinger var genoptaget i nogle timer for at tale om et forslag fra DLF om at bruge den finske arbejdstidsmodel, brød de kort efter midnat endeligt sammen.

(opdateret 2.00)

"Selv om jeg er gået alvorligt på kompromis med mine egne holdninger, har det ikke været nok", sagde Anders Bondo, da han gik fra Forligsinstitutionen.

De to parter har ikke aftalt nye møder, men begge erklærer sig parat til at forhandle igen. Forløbet med afslutning og genoptagelse af forhandlingerne var Michael Ziegler meget utilfreds med: "Jeg kan godt være bekymret for, hvilket indtryk, vi efterlader hos familien Danmark", sagde Michael Ziegler, som kalder forhandlingsforløbet "foragt for Forligsinstitutionen" og "tragikomisk". Anders Bondo sagde, at han var blevet optimistisk, da Michael Ziegler kom og ville genoptage forhandlingerne med udgangspunkt i den finske model.

Strid om to minutter per elev Men den finske model var dog hurtigt blevet fejet af bordet. Michael Ziegler betegnede den som en "model fra før 93, hvor der slet ikke var ledelsesret". Michael Ziegler afviste også den anden model, som DLF har fremlagt. Her tilbyder DLF at tage udgangspunkt i KL's udspil, men foreslår at sikre forberedelsestid som en samlet pulje for en skole. Men den model synes KL ikke om. "Det er stadig en model, der deler tiden op i kasser. Man definerer stadig en tid, som hedder forberedelse. Det giver lidt mere ledelsesrum, men ikke rum til at lærere og elever kan være mere sammen", lød kritikken fra KL.

Alvorligt på kompromis

Anders Bondo forklarede, at DLF var gået langt ind på KL's banehalvdel med sit nye forslag: "Det er ikke vores kop te. Men vi har fremlagt det for at forsøge at undgå en konflikt. Der er derfor, vi er parat til at gå ind på KL's bane med dette forslag", sagde han. Han undrede sig over, at selv om forslaget på mange måder ligner den de regler, som andre kommunalt ansatte arbejder på, vil KL ikke gå med til, at der kan laves lokale aftaler mellem ledere og lærere - som der er på mange andre kommunale arbejdspladser. "Michael Ziegler har afvist alt. Det er rigtig dårlig stil", siger Anders Bondo. Han frygter at folkeskolen nu vender tilbage til "optællingstyranni" fra før A08-aftalen. "Jeg er rigtig ked af den situation, vi står i nu. Men vi bliver nødt til at trække en streg i sandet, og  mange lærere synes allerede nu, at vi har strakt os for langt. Men det er jo for at prøve at undgå den håbløse situation, vi er i", lød det fra Anders Bondo.  Han forklarede, at han også havde foreslået, at kommunerne selv kunne vælge, om de ville have en KL ligende model eller den arbejdstidsaftale fra 2008, som er gældende i øjeblikket.  Også her var svaret nej.

"Det er mig uforståeligt, at kommunerne ikke selv må vælge, sagde Anders Bondo.

Tilbud fra DLF: Skolederen bestemmer lærerens arbejdstid

Michael Ziegler erklærede, at det nu er mere sandsynligt, at lockouten træder i kraft 2. april. "Formålet med en lockout er at lægge pres på modparten", sagde han og forklarede, at det er i helt i overensstemmelse med den danske model. Begge parter erklærer, at de er parat til at mødes igen og forhandle. Men der er ikke sat nye møder ind i kalenderen. Forligsmand Mette Christensen forlod Forligsen uden kommentarer.

Hun kan dog vælge at indkalde parterne til møde eller udskyde konflikten, hvis hun mener, at der stadig er forhandlingsmuligheder.

Kan regeringen gribe ind til fordel for KL?