Skoleledelse
13   463

Skolelederne ønsker fælles arbejdstidsaftale

Tilstedeværelse og større grad af frihed i tilrettelæggelsen af lærernes arbejde. Det kunne lyde som KL, men det er Skolelederforeningens ønsker til en ny arbejdstidsaftale. Det vigtigste for lederne er, at en aftale indgås i fællesskab med lærerne.

"Vi er hverken i lommen på KL eller på DLF. Vi varetager skoleledernes og skolens interesser ", siger formand for Skolelederforeningen Anders Balle.
KL ønsker at skrotte lærernes arbejdstidsaftale, og i stedet lade skolelederne og lærerne på den enkelte skole finde ud af, hvordan den enkeltes arbejdstid skal skrues sammen. Anders Balle tror på, at skolelederne godt kan få en sådan rammeaftale til at fungere på skolerne. Men kun hvis aftalen bliver til i tæt samarbejde med lærerne.
"Vi synes, KL's udspil er udmærket. Det er mere den bombastiske form, de lancerer udspillet med, som vi er imod. Det er meget vigtigt, vi får en aftale, som vi kan arbejde sammen om at realisere på skolerne. Det ville være meget uheldigt og negativt for skolelederne, hvis de skal stå med det helt alene i forhold til lærere, der i virkeligheden ikke vil være med", siger Anders Balle.

Skolelederne ønsker mere frihed end A08 byder på

Anders Balle anerkender, at meget af det, skolelederne ønsker, kan lade sig gøre med A08 aftalen.
"Men der er et meget skarpt skel i A08 mellem, hvornår der er undervisning, og hvornår det ikke er undervisning. I virkeligheden ønsker vi en kulturændring på skolerne. Vi skal have en aftale, men det skal være en aftale, der giver mere frihed, end der er i A08. A08 har ikke rykket noget, selv om mulighederne ligger i den. Så kan vi bebrejde os selv og hinanden, at der ikke er sket noget. Men det får vi ikke noget ud af", siger Anders Balle og hentyder også til, at regeringens forslag med aktivitetstimer kræver en større fleksibilitet.

Debat om skolelederforeningens rolle

"Anders Balles ønske om en forhandlingsløsning frem for konfrontation er ren virkelighedsflugt. Der venter ham og skolelederne en brat opvågnen, hvis de ikke kommer ud af hængekøjen nu. Om få øjeblikke er deres sidste chance for at sige fra forpasset, ligesom gymnasielærernes blev det forleden takket være deres søvnige ledelse".

Hovedstyrelsesmedlem i DLF Niels Christian Sauer i debatindlæg på folkeskolen.dk

Lærerne skal arbejde tættere sammen
Han mener, at det er vigtigt at ændre skolens grundstruktur. Lærerne skal i meget højere grad arbejde sammen og hjælpe hinanden.
"Det er blevet for tungt at gennemføre undervisning i dag. Klassekvotienterne stiger og tolærerordninger er efterhånden afskaffet. Der er der alt for meget undervisning, hvor en enkelt lærer står med 26-28 elever og skal have det til at fungere".
Anders Balle har lavet et regnestykke, der viser, at hvis alle lærerne var til stede på skolen i hele arbejdstiden ville der være to til tre lærere i hver eneste klasse hele tiden.
Men så ville ingen af lærerne være forberedt?
 "Nej. Og derfor er det også et tænkt eksempel. Men vi bliver
nødt til at genoverveje indretningen af skolen. For der er for mange lærere, der bryder sammen i den måde vi gør det på i dag. Vi må kunne indrette det på en mere hensigtsmæssig måde. Det skal give bedre resultater, og det skal blive lettere og bedre at være lærer".

Artiklen fortsætter under banneret

Skolelederne har ingen konkrete aftaleforslag

Anders Balle har ingen konkrete forslag til, hvordan indretningen af
skolen skulle være, hvis færre lærere skulle stå alene med eleverne. Men meget tættere fællesskab om gennemførelsen af
undervisningen, styrket teamsamarbejde og større tilstedeværelse er
nøglebegreber for skoleledernes formand.
 "Det er i høj grad noget, vi skal eksperimentere med. Hvis det er en konfliktmodel, så er det træls, for så bliver det en evig konfliktmodel mellem læreren og lederen. Men hvis det er i en samarbejdsånd, så kan vi sagtens få det til at fungere".

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ