Arbejdstid
0   326

Lærerne skal have fast tilstedeværelse på skolen

Formand for Skolelederforeningen Anders Balle mener, at lærerne som minimum skal være til stede på skolen, når eleverne er der. Han udfordrer grundstrukturen i skolen og tænker lærerne som ansvarlige for grupper på op til 80 elever.

? Hvorfor skal lærerne være mere til stede på skolen?

! »Det skal de, fordi vi skal have styrket teamsamarbejdet yderligere. Det handler ikke bare om at planlægge undervisningen og drøfte sociale forhold i klassen. Vi skal tage det næste skridt og samarbejde meget mere om gennemførelsen af selve undervisningen«.

? Hvordan skal lærerne samarbejde om selve undervisningen?

! »Vi skal væk fra, at det er den enkelte lærer, der står med den enkelte klasse. En lærer, et fag, en lektion er stadigvæk den gængse form for undervisning i folkeskolen. Når vi skal udvikle undervisningsdifferentieringen og inkludere flere børn med vanskeligheder, så giver det ikke mening. Vi er nødt til at styrke det professionelle samarbejde i teamet, så man i højere grad kan planlægge fleksibelt. Teamet har fælles ansvar for at undervise gruppen af børn, og her tænker jeg en større gruppe end klassen. Jeg tænker 70-80 børn i en basisgruppe. De opdeles i klasser eller hold, i forhold til hvad der er rigtigt i den givne undervisningssituation«.

? Hvor meget skal lærerne være til stede?

! »Som udgangspunkt skal alle medarbejdere være til stede, når børnene er der. Men det skal give mening. Teamet skal opleve fælles ansvar for undervisningen. Det er vi langt fra at nå. I dag mødes teamet typisk en gang om ugen eller hver 14. dag, men der er meget stor forskel fra skole til skole. Vi skal tage et skridt længere«.

? Er lærerne ikke nok på skolen i dag?

! »Nej. I dag er udgangspunktet, at har jeg ikke undervisning, så er jeg her ikke. Lærerne skal aftale, hvornår de mødes. Det skaber kalendertyranni og stress, og det er ved at kvæle os. Vi kunne slippe for rigtig mange møder, hvis alle bare var på skolen noget mere. Mange ting ville blive løst i løbet af dagen i samarbejdet i teamet«.

Artiklen fortsætter under banneret

? Mange steder er der ikke arbejdspladser, så lærerne kan løse forberedelsesopgaver på skolen. Hvordan skal de så forberede sig?

! »Så må skolerne se at få etableret arbejdsfaciliteter. Der kan selvfølgelig være steder, hvor det ikke kan lade sig gøre, men langt de fleste skoler kan godt få lavet arbejdsrum. Det mest optimale ville jo være, hvis teamet havde et arbejdsrum i forbindelse med den gruppe børn, de underviser. Her kan de forberede sig, holde møder, holde samtaler med forældre og elever. Det er nødvendigt, at hver lærer har en pc, nogle hylder til sine ting og god adgang til bordplads, printer og kopimaskine. Men et skrivebord til hver lærer er ikke nødvendigt«.

? Tror du, lærerne er klar til fast arbejdstid?

! »Teamsamarbejde kan ikke trives og udvikles med et møde onsdag fra klokken 14-16. Det er slet ikke nok. Jeg vil faktisk ikke bruge ordet fast arbejdstid, for det bliver oversat til 8-16. Jeg snakker ikke 8-16. Jeg vil tale om øget tilstedeværelse. Som udgangspunkt er man der, og man bestemmer ikke solo, om man vil arbejde hjemme. Det er teamet, der afgør, om det i en given situation er mest hensigtsmæssigt, hvis en eller flere arbejder hjemmefra. Så det er en kulturændring og et opgør med den enkelte lærers autonomi. Det er nok det største problem, men vi er altså rigtig langt mange steder«.

? Hvordan vil du overbevise den skeptiske lærer?

! »Det bliver lettere og sjovere at være lærer. Forskningen dokumenterer, at et tæt teamsamarbejde giver bedre resultater for eleverne, og det giver et bedre arbejdsmiljø for lærerne. Vi har fået sat alt for skarpe skel imellem, om man underviser eller udfører andet lærerarbejde. Der skal være større forpligtelser til teamet, men også større frihed i den konkrete planlægning af skoledagen. Vi skal udnytte hinandens resurser bedre, end vi gør nu«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ