Offentligt ansatte 
må tåle mere vold

Erstatningsnævnet mener, at lærere, social- og sundhedsassistenter og pædagoger må tåle slag og spark fra udadreagerende elever, demente ældre og ­psykisk syge. Det er svært for offentligt ansatte at få ­erstatning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Knytnæveslag og spark er blot en del af arbejdslivet, hvis man er offentligt ansat. Hvis man altså spørger Erstatningsnævnet. I nævnets praksis er det meget svært at få erstatning, hvis man er lærer, pædagog, plejer eller anden offentligt ansat.

Erstatningsnævnet skriver i sin årsberetning for 2011, at der må tages hensyn til, »at arbejde i plejesektoren og som pædagog med videre normalt involverer mere fysisk kontakt med personer end arbejde i andre brancher. Nævnet anser derfor ikke almindelig modstand i forbindelse med håndtering, fastholdelse eller lignende for at være retsstridig«.

For eksempel mener Erstatningsnævnet, at lærer Jan Hagen blot var part i »en pædagogisk konflikt, der udviklede sig«, og derfor kan han ikke få erstatning. Selv om en 13-årig slog og sparkede ham på skolen, og selv om han i dag har været sygemeldt i to år på grund af overgrebet og de psykiske eftervirkninger af trusler og dårlig ­behandling.

Lærer udsat for vold 
- får ingen erstatning

En række fagforeninger har rejst sagen over for politikerne. Avisen.dk har skrevet en artikelserie om offentligt ansatte, der ikke har fået erstatning efter vold fra klienter og elever. DLF har skrevet et brev til justitsministeren på baggrund af Jan Hagens sag.

Elev dømt erstatningsansvarlig for skade på lærer

Læs mere

Artikler i avisen.dk:

Lærer: Børn kan frit bruge mig somboksebold

Ignorerer minister i sag om lussinger

K: Borgmestre skal sikre ansatte mod vold