Elev dømt erstatningsansvarlig for skade på lærer

En 11-årig skoleelev er dømt erstatningsansvarlig for at skubbe en svømmelærer i bassinet. Ulykken skete i kådhed. Læreren ramte bunden med hovedet, har omkring 40 procent erhvervsevnetab og er i dag i fleksjob.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sagen blev afgjort i retten i Holbæk i juni. Det var Danmarks Lærerforening, der anlagde sagen, da det var afklaret, at eleven havde en ansvarsforsikring. Advokatfirmaet Elmer & Partnere kørte sagen for DLF.

"Pigen har ikke skubbet i ond mening, men læreren har taget alvorligt skade", fortæller sagsbehandler Jacob Gjedde fra DLF.

Retten: Læreren sprang ikke selv

Forsikringsselskabet afviste i retten kravet om erstatning med henvisning til, at skaden var sket under leg på sidste skoledag, og at eleven ikke havde tænkt på, at læreren kunne få en alvorlig skade. Selskabet mente, at læreren "valgte" at foretage et hovedspring i bassinets lave ende og dermed selv havde noget skyld.

Men i retten blev det forklaret, at lærerne havde indskærpet eleverne, at ingen måtte skubbes i vandet. Svømmelæreren forsøgte at afværge faldet, da han blev skubbet, men han mistede balancen. Retten mente derfor ikke, at læreren selv sprang i vandet, men at eleven var ansvarlig over for den skade, som læreren fik, og derfor skulle betale erstatning.

Skaden er desuden anerkendt som en arbejdsskade.

Ansvarsforsikring gør sag lettere

Jacob Gjedde forklarer, at det er lettere at vinde en sag, hvis den ansvarlige har en forsikring.

"Hvis den ansvarlige ikke har en ansvarsforsikring, beslutter dommeren ofte, at personen ikke skal dømmes. Fordi især et barn ikke skal hænge på en gæld resten af sit liv", siger han.

"Hvis et medlem af DLF ønsker en sag, går politikerne ind og vurderer, om man vil rejse sag", siger Jacob Gjedde. DLF har meget få sager som denne.

Læreren får omkring 300.000 kroner for svie og smerte. Han kan ikke længere arbejde som lærer men er i fleksjob i en anden branche.