PLC-skolebibliotekar
0   419

Reform: Skolebibliotekarer behøver ikke være lærere

For Danmarks Skolebibliotekarer er det en bombe ned i arbejdet på en ny bekendtgørelse for skolebibliotekerne, at der i regeringens udspil til en folkeskolereform står ”Kravet om, at det kun er lærere på skolen, der kan varetage skolebiblioteksfunktionen, bortfalder”.

"Jeg fik pludselig kaffen galt i halsen. Det står jo bare helt lakonisk", fortæller formanden for Danmarks Skolebibliotekarer C. C. Rasmussen, der straks kontaktede den nytiltrådte fagkonsulent for skolebibliotekerne Thomas Jensen. Han mente ikke, sætningen i afsnittet om regelforenklinger har helt så dramatiske konsekvenser.

Det bliver ganske vist op til skolelederen at beslutte, hvem der vurderes at have de bedste kompetencer til at varetage opgaven som skolebibliotekar, men samtidig forventes det, at der i den kommende bekendtgørelse som ventet kommer til at stå, at en af opgaverne for det kommende skolebibliotek/læringscenter bliver didaktisk rådgivning i forhold til undervisningen i folkeskolen. Og det nuværende krav om, at skolebiblioteket hører under skolelederen fastholdes og forhindrer, at folke- og skolebiblioteker lægges sammen under ledelse af en folkebibliotekar.

"Jeg ved ikke, hvilke andre faggrupper, der har kompetence til at yde didaktisk rådgivning - så hvorfor det så skal stå der, ved jeg ikke", siger C.C. Rasmussen. Han synes, sætningen i reformudspillet lugter rigtig meget af et KL-fingeraftryk. Det har nemlig i en årrække været et stort ønske fra KL's side at blive fri for uddannelseskravet.

Han har nu bedt om, at den arbejdsgruppe, der arbejder med nye bekendtgørelse, hurtigst muligt bliver indkaldt igen og så har han sendt et brev til børne- og undervisningsminister Christine Antorini:

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg troede, at vi var enige om, at skolebibliotekarernes arbejde er undervisning og didaktisk rådgivning og vejledning af elever og lærere. Når det netop er et didaktisk arbejde, kræver det, at det er læreruddannede og derefter skolebibliotekaruddannede personer, der varetager funktionen", skriver han blandt andet og tilføjer, at han vurderer, at udvalgsarbejdet om den nye bekendtgørelse vil blive vanskeligere.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
707 andre er allerede tilmeldt