Temamødet holdes påinitiativ af Liberal Alliances børne- og undervisningsordfører Merete Riisager

Politikere griber ideen: Skal folkeskoler være selvejende?

For en måned siden luftede Anders Bondo Christensen muligheden for, at folkeskoler kan blive selvejende institutioner. Tanken blev grebet af børne- og undervisningsudvalget på Christiansborg, som i dag holder temamøde, hvor relevante parter skal komme med deres bud på, hvordan folkeskolen bør administreres.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvilken betydning vil overgang til selveje få for den lokale skole? Hvilke erfaringer er der på området? Og vil det påvirke faglig ledelse, medarbejdertilfredshed og forældreengagement?

Det er blandt andet disse spørgsmål, dagens interne temamøde i børne- og undervisningsudvalget skal give svar på. Mødet holdes på baggrund af Anders Bondos udspil i begyndelsen af november, hvor han gav udtryk for, at folkeskolerne måske ville fungere bedre som selvejende institutioner i stil med gymnasierne.

Mange sider af samme sag Initiativet til mødet kommer fra Merete Riisager, Liberal Alliance. Adskillige eksperter og interessenter er inviteret og skal holde oplæg. Det gælder blandt andet Anders Bondo Christensen, men også KL, Skolelederforeningen, Skole og Forældre, BUPL, Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem samt repræsentanter fra de to tænketanke Dea og Cepos.

DLF: Måske bør folkeskoler være selvejende

Merete Riisager er spændt på at høre deltagernes tanker om selveje.

"Vi kan se, at de frie skoler leverer bedre resultater, og jeg tror på, det er fordi de har mere frihed. Derfor har jeg store forventninger til mødet, for jeg håber, vi kan bruge de mange parters erfaringer til at tænke nyt. Det er en vigtig debat", siger hun.

Ansvaret skal placeres rigtigt Merete Riisager er overbevist om, at et større frirum hæver motivationen på skolerne. Derfor vil hun gerne have mere lokalstyring ud til skolerne selv.

"Friheden og ansvaret skal ud til skolerne. Det er på tide, vi som politikere accepterer, at vi blot skal sætte rammerne, mens det er de professionelle, som skal drive skole", siger hun.

Flertal for eksperimenter med selvejende skoler

Børne- og undervisningsudvalget har inviteret kommunaludvalget og finansudvalget til at deltage i temamødet. Relevante embedsmænd fra Børne- og Undervisningsministeriet, Indenrigs- og Økonomiministeriet og Finansministeriet er desuden inviteret som tilhørere. Mødet bliver dog afholdt som et lukket møde, hvilket vil sige, at det ikke er tilladt at referere synspunkter, vurderinger og argumenter, som andre har fremført på mødet.