Folkeskolerne skal have frit spil, mener Liberal Alliance.

Flertal for eksperimenter med selvejende skoler

Liberal Alliance foreslår at gøre folkeskolerne selvejende. Det skal i højere grad være skoleledelsen og forældrene på den enkelte skole, og ikke kommunen, der afgør, hvad der er bedst for skolen. Et flertal i folketinget er positive over for forsøg med selvejende folkeskoler.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Liberal Alliance er nok mest kendt for deres markante skattepolitik. Når det gælder partiets skolepolitik, får de ikke samme opmærksomhed - slet ikke i en valgkamp. Men LA's forslag om at gøre folkeskolerne selvejende bliver nu positivt modtaget i begge sider af folketingssalen.

Et flertal af partierne er parate til at lave forsøgsordninger med selvejende folkeskoler, i stil med den model man kender fra gymnasierne.

Minister vil have forsøg

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at han er tilhænger af større frihedsgrader til skolerne. I VK-regeringens skoleudspil foreslår de at give lokale skoler friere rammer for at prioritere deres resurser, så skolerne kan eksperimentere mere med for eksempel holddannelser og klassestørrelser.

Med hensyn til at gøre skolerne selvejende er ministeren også positiv, men vil i første omgang kun være med til en forsøgsordning.

"For det er klart, at det ikke bare kan ske fra den ene dag til den anden. Men jeg synes sådan set, at det er et udmærket forslag", siger Troels Lund Poulsen.

Men der stopper enigheden også. Ministeren vil ikke være med til, at man helt holder op med at stille krav til skolerne.

"Vi har jo et ansvar over for forældre og elever", siger Troels Lund Poulsen, der mener, at elevplaner og nationale test er med til at sikre kvaliteten i folkeskolen.

S inspireret af selvejende daginstitutioner

Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini, tager også afstand fra, at folkeskolerne får helt frit spil. Men hun er ligesom ministeren positiv over for at give skolerne mere frihed indenfor rammerne af folkeskoleloven og den enkelte kommunes overordnede skolepolitik.

"Med hensyn til det at være selvejende har jeg selv været meget inspireret af de selvejende non-profit daginstitutioner, som er underlagt samme overordnede rammer som de kommunale, men hvor det er den forældrevalgte bestyrelse, der driver institutionen og ansætter personalet", forklarer Christine Antorini.

Hverken Socialdemokraterne eller makkeren SF har endnu fastlagt en politik på området, men også i SF er man positive over for en eventuel forsøgsordning med selvejende folkeskoler.

SF: Start med 10.klasse-centrene

Folkeskoleordfører, Pernille Vigsø Bagge, foreslår dog, at man starter med 10.klasse-centrene, som hun mener, har haft succes med at køre deres eget løb uafhængigt af den resterende folkeskole.

"Jeg mener, at man bør starte med 10.klasserne, fordi de har allerede har udviklet en selvstændig profil i forhold til resten af folkeskolen. Så det var nok det bedste sted at starte, uden at forvolde alt for meget skade, hvis det viser sig at være en dårlig idé", siger Pernille Vigsø Bagge.

Ideen med at gøre en institution som folkeskolen selvejende, kender man allerede fra gymnasierne, der har været selvejende i fire år, siden amterne blev nedlagt i 2007. I dag hører driften af folkeskolerne til under den kommunale forvaltning.

Tror du, at selvejende folkeskoler er en god idé?