"Der er en kolossal styrke i, at det er ikke muligt at spille os ud mod hinanden. Og det tror jeg også, der er stor forståelse for i Skolelederforeningen", sagde Anders Bondo om fastholdelsen af Skolelederforeningen i DLF.

Udskudt til næste år: Skolelederne skal have egen strejkekasse

Udlægning af en del af DLF’s strejkekasse Særlig Fond til Skolelederforeningen er et af en række ønsker fra skolelederne. Udlægningen skal klargøre lederforeningens rolle i forhold til DLF. Men det bliver ikke vedtaget før næste år, afgjorde kongressen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På opfordring fra Skolelederforeningen har Lærerforeningens hovedstyrelse klargjort en hel pakke af vedtægtsændringer, som skal tydeliggøre Lederforeningens selvstændige rolle, men samdtidig fastholde lederne i DLF.

Men nogle af punkterne i pakken kan af praktiske og vedtægtsmæssige årsager ikke behandles på kongressen i år, og derfor besluttede hovedstyrelsen for nylig at foreslå, at hele pakken bliver gemt til Kongres 13. Men DLF-formand Anders Bondo fortalte om tankerne bag:

"Jeg har haft møder med lederforeningen, hvor jeg har haft mulighed for at forklare baggrunden for, at vi bør være én forening. Og jeg synes, at diskussionerne på denne kongres understeger, at hvis vi bliver spillet ud mod hinanden, bliver det meget sværere. Jeg ved godt, der ind i mellem er ting, der trigger, men der er en kolossal styrke i, at det er ikke muligt at spille os ud mod hinanden. Og det tror jeg også, der er stor forståelse for i Skolelederforeningen. For som én af lederne sagde til mig: 'Anders du taler, som om vi er på vej ud - men vi er ikke på vej ud af DLF'".

DLF: Kommuner svigter på specialundervisningen

Anders Balle: Rollefordelingen bliver strammet op Tidligere har kongressen diskuteret, om skolelederne skulle være omfattet af konfliktkontingent. Når Skolelederforeningen i lighed med lærerkredsene får udlagt en bid af Særlig Fond, falder det på plads, vurderer Anders Bondo.

Formand for Skolelederforeningen og medlem af DLF's hovedstyrelse Anders Balle har accepteret ønsket om at udskyde vedtægtsændringerne, men forklarede kongressen:

"Ledelse i den danske folkeskole har udviklet sig voldsomt gennem de seneste snart mange år, siden skoleinspektør skulle inspicere og kun skulle kun blande sig i lærernes arbejde, hvis det gik galt".

Kongressen til regeringen: Lad ikke en ny skolereform afspore Ny Nordisk Skole

 

"Nu kræves nærværende tydelig ledelse i forhold til selve undervisningen og først og fremmest kvalitet og resultater - det er en anden relation i forhold til gamle dage. Rollefordelingen bliver strammet op, og det bliver tydeligt, at vi i stadig flere situationer repræsenterer henholdsvis a- og b-siden i forhandlingerne. Så når vi ønsker at forblive i den samme organisation, bliver vi nødt til at udvikle organisationen. Skolelederforeningen har behov for stor autonomi, fordi vi varetager skoleledernes overenskomst helt ud i det yderste led", sagde Anders Balle

Han ønsker blandt andet, at ledernes kontingent til DLF bliver reduceret. Men netop kontingentstrukturen kan først behandles på næste års kongres.

Kongressen vedtog med stort flertal at udskyde ændringerne af Skolelederforeningens forhold til kongressen i 2013.

Læs mere

Kongresvedtagelsen vedrørende skolelederne