Alle pengene skal denne gang bruges på generelle procentvise lønstigninger, sagde formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen.

OK-krav: Løn, løn og løn

DLF’s kongres har vedtaget kravene til forårets overenskomst. Det vigtigste er at sikre reallønnen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi foreslår, at listen bliver ret kort denne gang, med hovedvægt på reguleringsordningen og generelle procentvise lønstigninger. Hvis vi overhovedet skal have en mulighed for at bevare reallønnen i den kommende overenskomstforhandling, så skal alle pengene denne gang bruges til generelle lønstigninger", sagde formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen ved fremlæggelsen af kravene.  

Han lagde vægt på også at sikre, at reguleringsordningen fortsat holder lærernes lønudvikling på niveau med de ansatte i den private sektor.  

Desuden blev der vedtaget projekter omkring inklusion, arbejdsmiljø og efteruddannelse. Der skal ikke bruges penge på projekterne, var alle enige om. Hvis der bliver penge til overs, skal de anvendes på nogle mindre medlemsgrupper, som halter bagud i lønudviklingen.

Ingen penge til at sikre grupper, der sakker bagud

Fyrede skal have ledige stillinger Et krav blev desuden, at lærere, som bliver fyret, skal tilbydes ledige stillinger, som opstår i opsigelsesperioden. Et tryghedskrav, kaldte Gordon Ørskov Madsen det.

Fyrede lærere bliver skiftet ud i opsigelsesperioden

Mulighed for efteruddannelse og et projekt, som skal sikre, at inklusionsopgaven kan løses kvalificeret var andre 'bløde' krav, som kongressen vedtog at satse på:

"Det er arbejdsgivernes ansvar at sikre, at lærerne med flere hele tiden er kvalificeret til arbejdet. Den opgave klarer arbejdsgiverne ikke særligt godt lige nu", sagde Gordon Ørskov Madsen.

Video: Anders Bondos tale om overenskomstkrav og arbejdstid

Medlemmerne betaler prisen "I alle kommuner arbejdes med inklusion. Men i hvor mange kommuner har man lagt en plan for at opfylde de forudsætninger, der er nødvendige for at inklusionen kan bliver en succes? Der er viden og erfaringer på området. Men hvor mange steder bliver den anvendt?", sagde han.

Meningen er, at den lokale kreds og kommune skal skabe et projekt, hvor de i samarbejde skal udarbejde en målsætning og handleplan for inklusionen.

Delegerede: Drop "mystiske" projektkrav

Endelig er der krav om en forbedring af arbejdsmiljøet: "Desværre må vi konstatere, at der fortsat er mange medlemmer, der sygemeldes og tvinges til at forlade arbejdsmarkedet på grund af dårligt arbejdsmiljø. Vores medlemmer betaler prisen, når arbejdsgiveren ikke lever op til sit ansvar - at sørge for et ordentligt arbejdsmiljø", sagde Gordon Ørskov Madsen. Det blev også et af kravene, at arbejdsgiverne skal sørge for, at de fysiske rammer på skolerne er i orden.

 

Læs mere

DLF-tv: Kongresvedtagelse: OK-forhandlingerne skal sikrereallønnen

DLF's krav til det kommunale område

DLF's krav til det regionale område

DLF's krav til statslige område

Hovedstyrelsens bemærkninger til kravene

Kongresvedtagelse om prioritering af kravene