Et flertal i Folketinget har givet børne- og undervisningsminister Christine Antorini myndighed til at dispensere for uddannelseskravet i folkeskoleloven

Antorini bryder lærernes undervisningsmonopol

Folketinget gav i dag børne- og undervisningsminister Christine Antorini ret til at dispensere for folkeskolelovens bestemmelse om, at kun læreruddannede må undervise i folkeskolen. Hun har tidligere gjort det klart, at hun vil give dispensationer for uddannelseskravet.

Publiceret Senest opdateret

Lov om frikommuner

§ 8. Børne- og undervisningsministeren kan godkendefrikommuneforsøg, hvorefter bestemmelserne i folkeskolelovenskapitel 4 om de uddannelsesmæssige kvalifikationskrav til at kunneundervise i henholdsvis børnehaveklassen og 1.-10. klassefraviges.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folketinget vedtog i dag "Lov om frikommuner", som giver børne- og undervisningsministeren myndighed til at dispensere for folkeskolelovens krav om, at de, der underviser i folkeskolen, skal være læreruddannede.

Nyt lovforslag bryder lærernes undervisnings-monopol

Og Christine Antorini vil sige ja til de dispensationsansøgninger, der allerede ligger fra Gladsaxe og Gentofte Kommune, som vil lave forsøg med at lade gymnasielærere og erhvervsskolelærere undervise i udskolingen i folkeskolen. Det fremgår af et læserbrev, som ministeren har offentliggjort i Folkeskolen.

Antorini: Håndværkere skal undervise i skolen

Vil andre af de ni frikommuner gennemføre forsøg med ikke-læreruddannede lærere i folkeskolen, får de lov til det, når først Gladsaxe og Gentofte har fået deres dispensation. Sådan forstår Folketinget frikommuneloven. Gladsaxe og Gentofte vil gå i gang med deres forsøg fra august i år.

Når frikommuneforsøgsperioden udløber om nogle år, skal lovgiverne tage stilling til, om for eksempel bestemmelsen om, at kun læreruddannede må undervise i folkeskolen, skal ændres.

94 stemte for "Lov om frikommuner", 13 imod.