Din indre kommentator må ikke løbe løbsk

Hvis man efter en travl periode ikke får restitueret sig, kan man opleve at ens indre kommentator løber løbsk.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har en indre kommentator, der hele tiden evaluerer os selv. Hvad kan jeg gøre? Hvad kunne jeg have gjort anderledes? Hvordan gør jeg det bedre næste gang? Sådan arbejder kommentatoren", forklarer arbejdslivs-konsulent Gitte Daugaard fra konsulentfirmaet Luama.

"Hvis den først er løbet løbsk, risikerer man, at det ender ud i stress. Det kræver en seriøs snak med den indre kommentator. Den skal flytte sig fra akut beredskab, hvor man handler pr automatik og til et sted, hvor man kan lægge afstand til den indre kommentator, finde balancen og igen få overblik over sit arbejde. Hvis man ikke restituerer sig, mister ens arbejde retning. I stedet arbejder man i mange forskellige retninger samtidig, man kan ikke huske, og man har ikke sig selv med længere".

Fakta om stress

Denne tilstand er ikke farlig, hvis det blot sker helt kortvarigt, men den må ikke sætte sig fast til stress, hvor man ikke længere kan finde hvile i sig selv.

"Hvis man ikke får restitueret sig, bliver man ineffektiv. Det nytter ikke at prøve at køre stærkere på et fladt cykelhjul", siger Gitte Daugaard.

Har du haft en alvorlig samtale med din indre kommentator?

Har I en pause-kultur på arbejdet?

Vi kan se, hvornår en kollega har brug for en pause

arbejdsmiljøweb: Fordele ved pauser