En definition på pause

En pause er en restitution. Men en pause har mange formål. Det kan være en individuel pause, et socialt frirum med kollegerne, og det kan være ren restituering.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I det klassiske industrisamfund var pausen et restitutionsrum. Den var skrevet ind i overenskomsten, og det var arbejderne, der selv betalte for pausen, så den var et frirum. Forståelsen var, at der skal være hvile mellem de indsatser, man yder på arbejdspladsen", fortæller ph d og lektor Henrik L. Lund fra Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv på Ruc.

Han mener, at den kollektive pause med kollegial snak giver mest restituering. I hvert fald hvis den individuelle pause betyder, at man surfer på nettet, fordi man alligevel sidder og arbejder ved en computer. Det er ikke en egentlig pause.

Lærerværelset er farmors stue

I dag er alt elastisk i arbejdsdagen, så det er svært at skille ydelse fra hvile - og det er et problem.

"En pause er et midlertidigt stop af den eller de aktiviteter, man er i gang med. Ikke bare at løse andre opgaver knyttet til arbejdet", siger Henrik L. Lund.

Kan du finde på at holde pause for pausens egen skyld?

 www.ftf.dk/stress

www.frastresstiltrivsel.dk