"Vi beholder Kasperskolen og Lautrupgårdskolen som profilskoler", siger Merete Trier Frederiksen, der bliver leder af de to sammenbragte skoler.

To specialskoler lægges sammen uden dramatik

Selv om Kasperskolen og Lautrupgårdskolen har hver sin målgruppe, fortsætter de som én skole efter sommerferien. Skolerne bliver dog ikke lagt fysisk sammen, men kommer under en paraplyorganisation, der skal sikre et øget samarbejde på flere fronter.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens Kasperskolen underviser normalt begavede børn med ADHD eller autismeforstyrrelser, har Lautrupgårdskolen normalt begavede børn med socialemotionelle vanskeligheder. Efter sommerferien lægges skolerne sammen og får en fælles skoleleder og sekretariat. De to Ballerup-skoler fortsætter som profilafdelinger, og hvis der opstår behov for det, kan der oprettes nye profilskoler.

"Vi beholder skolerne som profilskoler, for vi har set eksempler i andre kommuner på, at det går galt, hvis man blander elever med forskellige diagnoser. Nu kan vi hele tiden dygtiggøre os inden for de respektive målgrupper og fastholde vores kompetencecentre", siger leder af Kasperskolen, Merete Trier Frederiksen, der skal stå i spidsen for de to sammenbragte skoler, der begge er takstfinansierede og har elever fra andre kommuner end Ballerup.

Mere og mere nærliggende at lægge skolerne sammen

Ideen til sammenlægningen udspringer af, at Lautrupgårdskolens leder sagde op for et års tid siden for at prøve noget andet. Kommunens udviklingsdirektør bad Merete Trier Frederiksen hjælpe Lautrupgårdskolens konstituerede leder, og efterhånden blev det mere og mere nærliggende at lægge skolerne sammen.

Ballerup Kommune sparer på lederstillinger og sekretariat, men ikke på lærerne og pædagogerne.

"Jeg bliver strategisk leder for begge profilskoler, som får hver en daglig leder. Vores arbejdstitel er Specialpædagogisk Udviklingscenter Ballerup, for på sigt skal vi måske løse andre opgaver end at undervise børn i skolealderen", fortæller Merete Trier Frederiksen.

Tættere samarbejde op tre fronter

Hidtil har skolerne arbejdet sammen på netværksplan, men samarbejdet skal udvides. Merete Trier Frederiksen tegner et billede af tre indsatsområder.

"Kasperskolen ligger i et gammelt gymnasium, der indbyder til skolefaglige tilbud, mens Lautrupgårdskolen har gode værkstedsfaciliteter. På grund af arbejdet med inklusion får Kasperskolen elever med mere komplekse problemer end hidtil, så det er oplagt, at vi samarbejder om værkstederne".

De to profilskoler skal også hjælpe hinanden med at udvikle familiebehandling, så børn, der tidligere ville være kommet i døgnbehandling, kan blive boende hjemme.

"Vi er i gang med at lave et uddannelsesprogram, som personalet på de to skole skal igennem i næste skoleår", fortæller Merete Trier Frederiksen.

I det tredje ben skal personalet have et tættere samarbejde omkring den pædagogiske tilgang.

"Uanset hvilken diagnose børnene kommer med, så arbejder vi ud fra et pædagogisk grundlag med struktur og visualisering. Her kan vi lære af hinanden, så børnene kan få et tilbud så tæt på deres nærmiljø som muligt og med kvalitet".

Ingen planer om at flytte fysisk sammen

Lautrupgårdskolen har haft et faldende elevtal og er nu nede på 26 elever, mens Kasperskolen har 90. Alligevel bliver der ikke tale om at slå de to skoler fysisk sammen.

"Vi er presset på plads på Kasperskolen. Vi kan knap nok åbne et kosteskab, uden at der sidder en elev, så alene af den grund kan vi ikke flytte sammen dér. Lautrupgårdskolen lejer sig ind i en lille del af et store kompleks og egner sig glimrende som et tilbud til 50 elever, og der komme vi måske op igen. Men det er ikke tidssvarende med store specialundervisningsghettoer. Når man er stor, har man tendens til at lukke sig om sig selv", siger Merete Trier Frederiksen.

Hver femte skole er væk til sommer