Indsatsen overfor tosprogede elever skal skærpes.

Nationale forsøg skal styrke tosprogedes skolegang

Kommunerne opfordres til at sende gode projekter, der styrker tosprogede elevers skolegang, til Ministeriet for Børn og Undervisning. Projekterne skal danne grundlag for nye forsøg i skolerne, så god viden bliver spredt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Der er behov for konkrete bud på, hvordan vi kan styrke indsatsen for indvandrere og efterkommere i skolen. De nye forsøg er et godt supplement til det ambitiøse udviklingsprogram, vi allerede har sat i gang på 14 skoler med mange tosprogede elever. Jeg håber derfor, at kommunerne vil tage sig tid til at beskrive deres gode erfaringer, så de kan danne grundlag for nationale forsøg", siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini.

Kommunerne kan sende deres projektbeskrivelser til Skolerådet frem til 5. april. Der er tale om eksemplariske undervisningsforløb for tosprogede i almindelig undervisning og vidensdeling for lærere, om tosprogskonsulenter som vejledere for skoleledere og medarbejdere eller om informationsmateriale til tosprogede forældre om, hvordan de støtter deres barns læring og trivsel.

14 skoler er i gang

De 14 skoler, som Antorini taler om, er fra en national handlingsplan, som den nuværende regering har overtaget fra den tidligere regering. Daværende undervisningsminister Troels Lund Poulsen ville indgå forpligtende aftaler med 14 folkeskoler med mange tosprogede elever. Skolerne ville få en million kroner årligt i tre år til arbejdet, hvis de kunne forbedre elevernes præstationer.

Millioner til tosprogede skoler

Christine Antorini overtog planen om udviklingsprojekter på de 14 skoler, men pengene blev givet til skolerne, uanset hvordan resultaterne af udviklingsprojekterne gik.

Og nu efterlyser ministeriet så endnu flere projekter med god praksis.

14 skoler får øremærket hjælp til tosprogede - nu uden modkrav

Skolerådets formand Jørgen Søndergaard ser store perspektiver i forsøgene, fortæller han i en pressemeddelelse fra ministeriet.

"Der er et stort og positivt forandringspotentiale, hvis vi bliver bedre til at kombinere praksisviden med forskning i nationale forsøg. Jeg er overbevist om, at kommunerne allerede er i gang med mange gode og perspektivrige projekter. Derfor indbyder vi alle kommuner til at videregive deres erfaringer", siger Jørgen Søndergaard.

Forskning i de nationale forsøg

Projekterne vil blive præsenteret på et symposium 7. maj i år sammen med de seneste forskningsundersøgelser. Derefter vil Skolerådet vælge, hvilke projekter der skal undersøges nærmere i nogle forsøg. Kommuner og skoler kan tilmelde sig forsøgene til efteråret. Forsøgene vil køre i 2013 og skal tilrettelægges, sådan at andre kan få glæde af resultaterne. Det betyder, at det samme forsøg vil blive prøvet på flere skoler, og der vil være kontrolgrupper.

Forsøgene finansieres af satspuljemidlerne. Der er afsat 4,6 millioner kroner til forsøgene.