Loma 5: Overbevis eleverne om at vise - ikke skrive
Projektet om lokal mad på Nymarksskolen i Svendborg har givet eleverne nye kreative arbejdsformer. I ugens løb har 3 lærere skiftes til at dele deres erfaringer på folkeskolen.dk. Dagens værksted: Medieværkstedet.
Hermed sidste del af 6. årgangs beskrivelse af LoMa-projektet. Jeg lægger denne artikel ud for min kollega Per Sloth MøllerVi arbejder med kreative processer i en faglig sammenhæng - altid!
Det betyder at denne uge i madens tegn har været udgangspunktet for at skabe en læng række billedfortællinger om mad og mennesker. I de tidligere udgaver på denne side, har kollegerne beskrevet de forskellige aktiviteter genem dagene, og eleverne har hele tiden udelukkende det visuelle udtryk som materiale.
Det er i den grad uvant, og vi bruger da også tid på at skulle overbevise dem om at de ikke skal skrive, men vise.
I grupper går de rundt i de øvrige grupper og tager billeder af aktiviteterne og medbringer dem tilbage på Medieværkstedet.
De arbejder med værktøjer i billedbehandlingsprogrammet PhotoImpact. De grundlæggende skæreværktøjer sætter eleverne i stand til at omsætte de indsamlede billeder til helt nye historier, som de selv bestemmer.
Dette sætter i en forstand eleverne fri til at skabe/omskabe ud fra kendt materiale, eller med andre ord være kreative.
Det er en meget underkendt aktivitet i de seneste års skole.
Om projektet:
På Nymarkskolen i Svendborg skal vi have etableret en kantine og et produktionskøkken, i løbet af næste skoleår. Eleverne skal indgåi madproduktionen, og med udgangspunkt i begrebet maddannelse, skal der pædagogisk og didaktisk opbygges undervisning omkring dette, herunder med en sciencevinkel.
I uge 7 afprøver vi vores ideer på6. årgang, i fremtiden vil elever fra 7.- 9. årgang være målgruppen. Strukturen for uge 7 er opbygget over en værkstedsmodel, hvor 4 6. klasser er blandet og delt i 5 grupper, grupper der i ugens løb skal deltage i de 5 forskellige værksteder.
De 5 værksteder er madværksted, hvor værkstedet er en kombination af et lærings- og produktionskøkken; et ekskursionsværksted, hvor eleverne skal besøge forskellige lokale fødevareproducenter; et bevægelsesværksted, hvor det centrale er, at man er i aktiv og kommunikerer, mens man lærer, temaet for læring er sundhed; et undersøgelsesværksted, hvor madkemi er temaet og den didaktiske tilgang er undersøgelsesbaseret og et medieværksted, hvor der skal produceres billedfortællinger fra de forskellige værksteder
MERE OM EMNET