Slut med automat-karakter i biologi og geografi

Efter at man både i 2009 og i 2011 har oplevet, at elever har fået en forkert karakter på grund af en fejl i selve afgangsprøvematerialet, har Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen nu besluttet, at 9.-klasserne ikke længere får en automatisk beregnet karakter med det samme.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det handler om at sikre, at eleverne får den rigtige karakter første gang. Derfor indfører vi nu forcensur ligesom i de øvrige skriftlige prøver, forklarer projektleder på de digitale prøver i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Stine Sønberg Madsen.

"Sidste år oplevede vi, at der var en fejl i et prøvesæt, og på trods af gennemgribende kvalitetssikringsprocedure og en uhensigtsmæssighed i form af, at noget var tvetydigt. Ved at indføre forcensur sikrer vi, at alle får den rigtige karakter".

To fejl i geografiprøve

Ved de øvrige skriftlige prøver, for eksempel læsning og retstavning, udarbejder Opgavekommissionen en omsætningstabel med udgangspunkt i en stikprøve af årets prøvebesvarelser, og censorerne retter så opgaverne giver så karakterer ud fra tabellen over antal rigtige, der udløser en bestemt karakter. Men i de to digitale afgangsprøver har eleverne hidtil fået karakteren på computeren umiddelbart efter, at de havde besvaret det sidste spørgsmål. I 2009 var der problemer med en enkelt af prøvesættene i geografi, hvor en besvarelse ved en tastefejl var blevet angivet som forkert i systemet, selvom den var rigtig.

Elever kan have fået forkert karakter på grund af fejl i prøve

Og sidste år var der to problemer i en opgave om hovedstæder. Dels var Montreal fejlagtigt angivet som Canadas hovedstad, dels havde man kun mulighed for at vælge én af de tre hovedstæder, Sydafrika har. Derfor måtte elevernes karakterer genberegnes efterfølgende. Det undgår man fremover ved at kigge på den samlede svarmasse og blandt andet tjekke for overraskende eller usædvanlige svarmønstre. Dernæst laves en omsætningstabel på baggrund af en faglig vurdering og med inddragelse af ECTS-idealfordelingen på karakterskalaen, og lægges denne tabel ind prøvesystemet.

Stine Sønberg Madsen tør ikke sige, præcis hvor lang tid der går, før skolelederne kan gå ind og trække elevernes karakterer ud, men det drejer sig formentlig om nogle få dage. Der bliver også adgang til at se den enkelte elevs prøveforløb og karakterer fra tidligere år.

Afgangsprøverne finder sted den 15. maj (geografi) og 16. maj (biologi), og der er plads til 6000 elever ad gangen. Skolelederne kan gå ind på testogprøver.dk og booke tider fra den 12. til den 16. marts.

Siden serversammenbruddet, der betød aflysning af de digitale prøver for tusindvis af afgangselever i 2007, har alle skoler fået tilsendt prøverne på papir. Det sker også i år:

"Vi ryster ikke på hånden", understreger Stine Sønberg Madsen. "Sidste år blev der booket digitale prøver 53.500 ud af 62.000 mulige, men der er stadig nogle, der foretrækker at tage dem på papir. Og så har skolerne papirprøverne, hvis en elev fx kommer for sent og ikke når at starte sin digitale prøve op inden for de ti minutter, der er til rådighed. Og så er der også som sikkerhed, hvis en server eller computer går ned, enten lokalt eller centralt".

Afgangsprøverne i geografi er aflyst