De fleste elever var til prøve om formiddagen, som var uden fejl, men 4.200 elever var til prøve kl 12 i en fejlbehæftet prøve

Elever kan have fået forkert karakter på grund af fejl i prøve

Enkelte elever kan have fået en forkert karakter, da de i går var til digital afgangsprøve i geografi. En fejl i den automatiske retteliste er nemlig først blevet opdaget i dag, og hvis en elev har ligget på vippen, kan det give en karakters forskel.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er en af den slags fejl, som bare ikke må ske. Men det er sket alligevel", lyder det fra formanden for opgavekommissionen Keld Nørgaard.

Han har været med til at lave opgaverne og fortæller, at de har siddet seks mennesker og læst korrektur et utal af gange. Alligevel er der et hak, der har flyttet sig, så en opgave står som 'forkert' i stedet for 'rigtig' i rettelisten.

"Det må være sket allerede i februar. Vi skriver opgaverne ind på computeren, og det kan være, når vi har mailet, at en tabulering har flyttet sig. Ligegyldigt, hvor mange gange man læser korrektur, kan der være noget, der smutter. Selvfølgelig kan jeg ikke garantere, at det aldrig vil ske igen. Men det må det bare ikke. Og det her har lært os, at vi er nødt til at låse alt fast i tabeller helt fra starten af processen", siger han til folkeskolen.dk.

Keld Nørgaard mener ikke, at fejlen i korrekturlæsningen siger noget om opgavernes kvalitet i øvrigt.

Elever med forkert karakter bliver kontaktet

Fejlen blevet opdaget ved, at Pernille Skou Andersen fra 9.b på Gammelgaardsskolen i Århus i dag kontaktede Skolestyrelsen og folkeskolen.dk. Hun er en af de 10.000 elever, som i går tog prøven på papir klokken 13.00.

Skolestyrelsen har lagt en ny rettevejledning ud og kontaktet skolerne, så elever, som har taget papirversionen, vil ikke blive berørt af fejlen, fordi retningen ikke er startet endnu.

Men samme prøve blev benyttet til de 4.200 elever, som tog prøven digitalt klokken 12.00, og her fik eleverne en automatisk genereret karakter med det samme.

"Leverandøren Cowi er ved at gå prøverne igennem for at se, om nogle elever har fået en forkert karakter på grund af fejlen. Men det vil være ganske få, det vil berøre, for det er et marginalt spørgsmål, og det vil kræve, at eleven ligger lige på vippen mellem to karakterer", siger Keld Nørgaard.

Elever, som har fået en for lav karakter, vil få direkte besked. Elever, som har fået en for høj karakter, vil ikke få en lavere karakter.

"Det vil ikke være mange, det drejer sig om. Men der kan være en enkelt eller to, som har fået en fordel af fejlen".