Lærer til lærer
0   582

Loma 4: Fra jord til bord

Uskæring af fisk, besøg på mølleri og maling af mel. Eleverne har været ude og se på, hvor råvarerne kommer fra. I ugens løb vil 3 lærere skiftes til at dele deres erfaringer om projektet om lokal mad på Nymarksskolen i Svendborg på folkeskolen.dk. Dagens værksted: Ekskursionsværkstedet.

Ekskursionsværkstedet er bygget op omkring ”jord til bord”- tanken. I løbet af ugen kommer de 5 grupper ud til 5 forskellige producenter. En del af maddannelsen er, at give eleverne en forståelse af hvor råvarerne kommer fra og en bevidsthed om produktionsvilkår, derunder også dyrevelfærd.

Mandag gik den første gruppe ned til den lokale fiskehandler. Der fik de set fisk, udskæring af fisk, torskeøjne og flere spændende ting.
Sidst på formiddagen kom en flok stolte elever ind i madværkstedet og løftede en stor pose laks i vejret, ”dem skal vi lave mad af på onsdag”.
Onsdag blev der tilberedt den lækreste salat med bagt laks. Flere af de elever som havde været meget skeptiske blev positivt overraskede over de kunne lide laksen.

Andre elever har været på Økomølleriet og hente forskellige kornsorter som de efterfølgende har malet mel af, for til sidst at bage med det. Der blev lavet focaccia og flutés. Flutés der i dag blev serveret til en dejlig tomatsuppe, blomkålssalat og gnavegrønt.

Lidt før spisetid kom Alban ind i køkkenet med røde kinder, strålende øjne og fortalte mig stolt og med stor begejstring, at han havde givet en kalv sutteflaske, set og klappet køer, set en vild ged osv. Alban og ekskursionsgruppen har i dag været ude at besøge Høkildegård, et økologisk deltids- landbrug med frilandsgrise, ammekvæg, får, geder, høns, kat og hund som har fritgående grise

I morgen skal der tilberedes alle mulige forskellige grøntsager som en tredje gruppe har hjembragt fra Skriftekær, en lille cittaslow certificeret økologisk grøntsagsproducent. Eleverne fik set stribede rødbeder, plukket grønkål og samlet løg. Der skal blandt andet laves hvidkålssalat med æbler, rødbedesalsa og rødbedehummus.
Selv at være ude at hente de råvarer man senere skal lave mad med, giver dels en forståelse af hvor råvarerne kommer fra, men det er også med til at give et ejerskab til det mad man laver og derigennem en stor tilfredshed og stolthed.

At bruge lokale producenter er en del af konceptet for LOMA, hvor 2 ud af de 6 principper handler om at maden skal være sund og lavet fra ”bunden af” med friske råvarer, samt at der så vidt muligt skal anvendes lokale (gerne økologiske) råvarer.

Gode råd til undervisningen:
1.At kende ekskursionsstederne og lave aftalerne i god tid.
2.At planlægge dagens tur så der er tid til at se og arbejde med ekskursionsstedets hjemmeside, gerne før besøget.
3.At gøre det om foråret eller efteråret, der er der ofte mere at se.
4.Optimalt hvis besøgsstederne kan ligge indenfor cykelafstand.

Om projektet:

På Nymarkskolen i Svendborg skal vi have etableret en kantine og et produktionskøkken, i løbet af næste skoleår. Eleverne skal indgå i madproduktionen, og med udgangspunkt i begrebet maddannelse, skal der pædagogisk og didaktisk opbygges undervisning omkring dette, herunder med en sciencevinkel. I uge 7 afprøver vi vores idéer på 6. årgang, i fremtiden vil elever fra 7.- 9. årgang være målgruppen. Strukturen for uge 7 er opbygget over en værkstedsmodel, hvor 4 6. klasser er blandet og delt i 5 grupper, grupper der i ugens løb skal deltage i de 5 forskellige værksteder. De 5 værksteder er madværksted, hvor værkstedet er en kombination af et lærings- og produktionskøkken; et ekskursionsværksted, hvor eleverne skal besøge forskellige lokale fødevareproducenter; et bevægelsesværksted, hvor det centrale er, at man er i aktiv og kommunikerer, mens man lærer, temaet for læring er sundhed; et undersøgelsesværksted, hvor madkemi er temaet og den didaktiske tilgang er undersøgelsesbaseret og et medieværksted, hvor der skal produceres billedfortællinger fra de forskellige værksteder

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
826 andre er allerede tilmeldt