Nye coronaretningslinjer: Elever må gerne møde frem til prøver

Undervisningsministeriet har netop offentliggjort de retningslinjer, der gælder fra onsdag den 15. december. Heraf fremgår det, at elever, der skal til prøve eller eksamen på skolen, er undtaget fra hjemsendelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeren: "Planlæg efter, at skolerne åbner 5. januar"

Som bekendt meddelte statsminister Mette Frederiksen onsdag aften, at skolerne lukker ned fra onsdag den 15. december til og med 4. januar. Men der er en hel række undtagelser, som nu er specificeret i nye retningslinjer. Skolerne skal fortsat være åbne for følgende elever:

  • Elever der deltager i prøver og eksamener ved fysisk tilstedeværelse på skolen.
  • Elever på alle klassetrin i specialskoler og specialklasser 
  • Elever med helt særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, herunder begrundet i forholdene i hjemmet.
  • Elever der er omfattet af krav om sprogprøver, jf. folkeskolens §11 a, hvis det vurderes, at eleven har særlige behov, der nødvendiggøre, at skolen stadig modtager eleven til undervisning ved fysisk tilstedeværelse på skolen.
  • Elever indskrevet på kostskoler mv., hvis forældre eller de pågældende selv har bopæl eller sædvanlig bolig i Grønland, på Færøerne eller i udlandet, hvis forholdene i hjemmet skønnes at nødvendiggøre, at eleven ikke hjemsendes, eller hvis den pågældende selv ikke har et reelt alternativ til at opholde sig på kostskolen m.v.

BUPL: Lettere for pædagoger og lærere at hjælpes ad, hvis alle er på skolen 

Derudover er skolerne som bekendt forpligtet til at tilbyde nødpasning på skolen til:

  • Elever indskrevet i børnehaveklassen og 1.-4. klasse, hvis forældre er i beskæftigelse eller selvstændige erhvervsdrivende og enten ikke er hjemsendt eller varetager beskæftigelsen eller erhvervet hjemmefra.
  • Elever, der har særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, herunder begrundet i forholdene i hjemmet.

Det fremgår også, at coronanedlukningen medfører, at skolerne overgår til undervisning efter nødundervisningsbekendtgørelsen, hvad enten det foregår online eller i regi af nødpasning. 

Hvad betyder 'nødundervisning'? Tolkes vidt forskelligt 

Læs mere

Uvm.dk: Generelle retningslinjer for grundskolergældende fra 15. december 2021 (pdf)