Corona
0   8

Ishøj Kommune: Vi følger udviklingen på Strandgårdskolen tæt

Selvom især én årgang på en skole i Ishøj er temmelig ramt af covid-19-smitte, må skolen ikke sende eleverne hjem til fjernundervisning som før sommerferien. Men i Vordingborg Kommune har en skole hjemsendt seks årgange.

I løbet af de seneste uger er antallet af covid-19-smittetilfælde eksploderet på Strandgårdskolen i Ishøj Kommune, som har landets laveste vaccinetilslutning.

Cirka ti medarbejdere og godt 25 elever er inden for de seneste uger konstateret smittet, primært på skolens femte årgang.

Artiklen fortsætter under banneret

Men efter coronavirus for en måned siden mistede sin status som 'alment farlig' og dermed samfundskritisk, har skolen og kommunen ikke kunne lukke skolen helt eller delvist.

Kompetencen til at lukke skoler på grund af coronasmitte ligger nu hos Styrelsen som Patientsikkerhed, som ifølge de gældende retningslinjer kan "træffe afgørelse om, at skolen eller dagtilbuddet lukkes helt eller delvist efter en konkret og individuel vurdering ved større ukontrollable udbrud".

Centerchef for Dagtilbud og Uddannelse i Ishøj Kommune Susanne Poulsen understreger over for folkeskolen.dk, at kommunen deler bekymringen for det høje smittetal på Strandgårdskolen og løbende er i dialog med skoleledelsen om håndteringen.

"Med de seneste retningslinjer, kan vi som kommune ikke sende ikke-smittede og symptomfrie elever, klasser og hold hjem - det kan alene ske efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi er i løbende kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed og de er orienteret om situationen på skolen", siger hun.

Smittetallet er dalende

Skolen har iværksat forskellige indsatser inden for retningslinjerne herunder opdeling af eleverne i pauserne, ingen fællessamlinger, ingen undervisning på tværs af klasser og aflysninger af møder.

"Samtidig med lempelsen af coronaretningslinjerne er testindsatsen intensiveret. Det betyder at alle nære kontakter på skolen ned til seks år tilbydes en test på skolen samme dag som det er konstateret at de er nære kontakter", siger Susanne Poulsen som tilføjer:

"Herudover tilbydes lærere og elever ned til ni år en test på skolen en gang om ugen. Det er en aftale, der er indgået mellem KL og regeringen, og det fungerer fint i Ishøj. Vi har naturligvis øje for situationen på Strandgårdskolen og har derfor skruet op for testkapaciteten her. At lade sig teste for Corona har hele tiden været frivilligt, og det er det fortsat".

Susanne Poulsen oplyser, at smittetallet på skolen er faldet, så der i skrivende stund er seks medarbejdere og under 20 elever smittet.

Lærer har ikke kunne se sit barnebarn

En af de lærere, der har mærket konsekvensen af smitteudbrudet på Strandgårdskolen, er Lykke Stagaard.

"Det er meget utrygt at stå som lærer i en situation, hvor antallet af smittede elever stiger eksplosivt fra den ene dag til den anden", siger hun til folkeskolen.dk og tilføjer:

"For mig havde det den personlige konsekvens, at jeg ikke har kunne se mit nyfødte barnebarn, der ligger på neonetalafdeling, i nu tre uger. Der er det et krav at kunne fremvise en negativ pcr-test. Men for hver dag, der dukker et nyt smittetilfælde op, skal jeg vente til fjerde- og sjettedagen med at blive testet".

"Så der er dels frygten for selv at blive ramt, selv om man er vaccineret, dels frygten for at tage smitten med videre".

Læreren understreger, at skoleledelsen har gjort alt, hvad den kan, inden for de nuværende rammer.

Men hun undrer sig over, at udbruddet ikke har været vurderet stort nok til, at skolen kunne få lov at lukke den fysiske undervisning for den årgang, hvor smitteudbruddet startede. 

"Vi havde foretrukket, at man havde lavet nogle tiltag ligesom tidligere på coronasæsonen, hvor man kørte med lokale nedlukninger. Men det er der ikke længere lovhjemmel til, at skolerne kan beslutte. Og så er der jo ikke så meget at rafle om", siger hun og tilføjer:

"Men vi har så gode erfaringer med at iværksætte fjernundervisning, at vi hurtigt kunne have fået det op at stå for en årgang. Så kunne man have lukket ned indtil efter efterårsferien og revurderet situationen".

"Så måske man burde vurdere, om loven giver nok muligheder for skolerne for at reagere resolut på smitteudbrud, inden vi for alvor rammer efteråret og vinteren".

Selv om Ishøj Kommune har landets laveste vaccinetilslutning, mener Lykke Stagaard nemlig, at alle landets skoler fortsat kan blive ramt af et tilsvarende udbrud.

"Vi kan se, at flere af de kollegaer, der er smittet, er fuldt vaccinerede. Det bidrager til utrygheden, og det virker altså unødvendigt, når vi netop er blevet så gode til at lave fjernundervisning", siger hun.

I Vordingborg Kommune har Gåsetårnsskolen sendt 0.-5. årgang på skolens Marienberg-afdeling hjem indtil mandag efter efterårsferien, efter 22 elever og tre medarbejdere er testet positive. Det skriver sn.dk.

Det er sket i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed og undervisningsministeret, skriver mediet.

I et skriftligt svar til folkeskolen.dk skriver enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, overlæge Bente Møller, følgende om Strandgårdskolen:

"Styrelsen følger den konkrete sag tæt. Det er vores vurdering, at der på nuværende tidspunkt ikke er grundlag for at udstede et påbud om lukning. Vi vurderer, at smitten er inddæmmet og at der er tale om kendte smittekæder med få nye smittetilfælde".

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ