"Kan det virkelig passe, at man går fra, at man sidste skoleår lukkede skoler helt uden smitte, hvis der var smitte i sognet, til at vi ikke kan lukke ned, når der er så meget smitte på skolen som nu?", lyder det fra tillidsrepræsentanten for Strandgårdskolens lærere.

10 medarbejdere coronasmittet på Ishøj-skole: "Inden sommerferien var skolen blevet lukket. Nu kan vi ikke engang kræve test"

På Strandgårdskolen i Ishøj er coronasmitte stadig en yderst present del af hverdagen. I løbet af de seneste uger er 10 medarbejdere og godt 25 elever konstateret smittet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man mærkede et kollektivt lettelsens suk gå over Danmark, da covid-19 for en måned siden ophørte med at være en 'samfundskritisk sygdom'. Men på Strandgårdsskolen i Ishøj Kommune er coronavirussen i høj grad stadig en utryghedsskabende del af hverdagen.

Inden for de seneste uger er cirka 10 medarbejdere og godt 25 elever konstateret smittet.

Men da langt de fleste restriktioner bortfaldt den 10. september, er skolens muligheder for at bremse smitten meget begrænsede.

Fra i dag er det slut med automatiske skole-nedlukninger

"Hvis den nuværende situation på Strandgårdskolen var opstået inden sommerferien, havde skolen været lukket. Nu kan vi ikke engang længere kræve, at klassekammeraterne til en smittet elev bliver testet. Vi kan opfordre til det, men vi kan ikke kræve det. Det skaber utryghed", siger lærernes tillidsrepræsentant John Simoni.

Ishøj Kommune har landets absolut laveste vaccinetilslutning. Blot 61,8 procent af indbyggerne er færdigvaccinerede mod et landsgennemsnit på 74,8 procent.

Visiret er tilbage

Ifølge John Simoni gør skolen alt, hvad man kan, inden for  de nuværende regler. Han understreger derfor også, at han intet har at udsætte på skoleledelsens håndtering af sagen.

"Vi gør, hvad vi kan i forhold til at spritte af og holde afstand. På min årgang er vi begyndt at bruge visir igen. Undervisning på tværs af klasser er stillet i bero. Man kan fortsat også blive kviktestet på skolen en gang om ugen", siger han og tilføjer:

"Men blandt de smittede lærere er der flere, der har fået to vaccinestik, og som alligevel er blevet hårdt sygdomsramte efter at være smittet med corona. Det er med til at skabe stress og nervøsitet".

Opfordringen fra John Simoni er, at forældrene får både sig selv og deres børn testet og vaccineret. Og så håber han, at myndighederne vil tage retningslinjerne op til revision.

"Kan det virkelig passe, at man går fra, at man sidste skoleår lukkede skoler helt uden smitte, hvis der var smitte i sognet, til at vi ikke kan lukke ned, når der er så meget smitte på skolen som nu?", lyder det fra John Simoni.

Eksperter og partier vil ikke længere sende nære kontakter til smittede hjem fra skole

DLF: Kan ske i andre steder

I den lokale lærerkreds er man opmærksom på situationen på Strandgårdskolen, understreger formand Kris Kolbjørn Nielsen.

"Det sætter et massivt pres på arbejdsmiljøet, men udfordringen er, at lovgivningen jo er, som den er", siger han.

Kris Kolbjørn Nielsen mener, at politikerne bør tage stilling til, om retningslinjerne giver skolerne gode nok muligheder for at begrænse smitten, inden efteråret og vinteren for alvor melder sin ankomst:

"Jeg tænker, at udfordringen kommer til at gøre sig gældende andre steder også, jo længere ind vi kommer i efteråret", siger han.

Ifølge de seneste retningslinjer kan Styrelsen for Patientsikkerhed fortsat udstede påbud med restriktioner, herunder påbud om skolelukninger.

"Men mit billede er, at Styrelsen for Patientsikkerhed og smitteopsporingen ikke rigtig taler sammen", siger Kris Kolbjørn Nielsen.

Styrelsen er endnu ikke vendt tilbage med svar på, hvilke betingelser, der skal være opfyldt, før påbud om skolelukninger tages i anvendelse.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Ishøj Kommune.