Det er slut med at sende elever hjem, der er nære kontakter til en smittet - i stedet skal de testes.

Slut med at sende elever hjem, når de er nær kontakt til en smittet

Efter pres fra skoleledere og politikere ændrer Sundhedsstyrelsen nu retningslinjerne, så elever der er nære kontakter til en covid-19-smittet elev ikke længere skal sendes hjem i isolation. Til gengæld kan de testes, lyder det.

Publiceret Senest opdateret

ANBEFALINGER FOR BØRN OG ELEVER IGRUNDSKOLER, SOM BLIVER NÆRE KONTAKTER

Barnet/eleven er hverken færdigvaccineret⁎eller tidligere smittet inden for de seneste 12 måneder:

  • En test hurtigst muligt. Det kan enten være en PCR-test elleren hurtigtest⁎⁎.
  • PCR-test på henholdsvis 4. og 6. dagen efter sidste nærekontakt til den smittede person.

Børn/elever kan komme i skole og i dagtilbud i perioden, hvor debliver testet, hvis de ikke har symptomer på COVID-19. Ved positivtsvar på testen skal barnet/eleven straks i isolation. 

Børn/elever som enten er tidligere smittet inden for de seneste12 måneder eller færdigvaccineret (12 år og derover):

  • Testes med PCR-test på henholdsvis 4. og 6. dagen efter sidstenære kontakt til den smittede person.

Børn/elever må gerne komme i skole eller i dagtilbud i perioden,hvor de bliver testet, hvis de ikke har symptomer på COVID-19. Vedpositivt svar på testen skal barnet/eleven straks i isolation.

Er du i tvivl?

For råd og vejledning omkring nære kontakter kan du ringe tilCoronaopsporing (under Styrelsen for Patientsikkerhed) på tlf. 3232 05 11.

⁎ Man er færdigvaccineret 14 dage efter sidste anbefaletstik.

⁎⁎ En positiv hurtigtest skal hurtigst muligt bekræftes med enPCR-test.
⁎⁎⁎ Ved positivt svar på en PCR-test skal barnet i isolation, ogder sættes gang i kontaktopsporing.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der har været alt for mange afbrydelser for mange børn og unge den seneste tid, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, som nu tager næste skridt i retning mod en normal hverdag, så børn ikke længere skal sendes hjem i isolation, hvis de er nær kontakt til en person med covid-19-smitte.

Det sker med opdaterede retningslinjer for håndtering af smitte med covid-19 hos børn og elever i grundskoler og dagtilbud.

De nye retningslinjer betyder, at det fremover kun er den smittede, der skal i isolation. Børn, der via skolegang eller fritidsaktiviteter er nære kontakter til den smittede, behøver ikke længere at være i isolation. I stedet kan de testes hurtigst muligt - og igen på fjerde- og sjettedagen efter deres sidste nære kontakt med den smittede person.

Covid-19: Forsker advarer mod epidemi blandt skolebørn 

Ifølge vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst har det store konsekvenser for børnenes trivsel og læring, hvis de hjemsendes hyppigt.

"Der har været alt for mange afbrydelser for mange børn og unge den seneste tid. Jeg er glad for, at vi med den nye retningslinje rammer en balance, hvor vi undgår smitte ved at bruge test, men hvor børnene kan blive i skolen, selv om de er nær kontakt. Der er ingen tvivl om, at de mange hjemsendelser og lukninger af daginstitutioner og skoler har haft konsekvenser - både for børnene, men jo også for forældrene, som har måttet blive hjemme fra arbejde", siger Helene Probst.

Syge skal blive hjemme

Hun tilføjer, at det er Sundhedsstyrelsens målsætning at skolegangen i Danmark er så normal som muligt, samtidig med at "vi skal bevare en god epidemikontrol".

"Børnene kan nu gå i skole og dagtilbud, når de er nær kontakt, men til gengæld er det altså afgørende vigtigt, at de bliver hjemme, når de er syge. Vi ser allerede nu flere børn, der er forkølede og har andre smitsomme sygdomme som RS-virus, og man risikerer at smitte hele stuen  eller klassen, hvis man ikke holder sit barn hjemme", siger Helene Probst.

Hun understreger, at det er vigtigt at holde fast i gode hygiejnerutiner for at forebygge smitte med covid-19 og andre smitsomme sygdomme, som hvert år koster mange sygedage for både børn og voksne. Sundhedsstyrelsen vil i uge 36-39 sætte fokus på at fastholde de gode rutiner med kampagnen "Ren Rutine" - med fokus på skoler og dagtilbud og forældre til 0-15-årige børn.