Grundskolerne har landets højeste koncentration af ikke-vaccinerede.

Covid-19: Forsker advarer mod epidemi blandt skolebørn

Mens eksperter, skoleledere og politikere presser på for at få lempet reglerne for smitteopsporing i skolerne, viser det sig nu, at smitten stiger markant i grundskolerne – men det er som forventet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et markant voksende antal af dem, der smittes med covid-19, formodes at have pådraget sig smitten i grundskolen.

For mens regeringen og sundhedsmyndigheder presses fra alle sider af eksperter, skoleledere og politikere for at droppe hjemsendelser af skolebørn og lempe reglerne for smitteopsporing i skolerne, viser tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at markant flere smittes i skolerne efter sommerferien, skriver Politiken.

Tallet er steget gennem de seneste uger fra 2,3 procent til 9,5 procent og i sidste uge 12,8 procent. Det sidste tal svarer til, at 837 personer tror, at de er blevet smittet på skolen, viser en opførelse fra styrelsen ifølge avisen.

Eksperter og partier vil ikke længere sende nære kontakter til smittede hjem fra skole

Væksten i smittetilfælde på skolerne er sket efter sommerferien, hvor eleverne er vendt tilbage til en hverdag uden restriktioner, og hvor den ekstra smitsomme deltavariant dominerer spredningen af smitte.

Men det kommer dog hverken bag på myndigheder eller eksperter, at antallet af smittede på skolerne stiger. Og ifølge Politiken er der flere oplysninger, der peger i retning af, at Sundhedsstyrelsen nu også lægger op til at lempe på reglerne.

Til gengæld får det også lektor og pandemiforsker ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen til at hæve advarselsflaget:

"Der kommer en epidemi blandt skolebørn", sagde han således til Politiken torsdag.

På Christiansborg presser borgerlige politikere på for at få lempet reglerne, så uvaccinerede elever, der er nære kontakter, ikke længere sendes hjem fra skole.

Holdningen er, at det ikke længere giver mening at sende eleverne hjem, da alle, der kan, vil og må, er blevet vaccineret - ligesom covid-19 fra den 10. september ikke længere er defineret som en samfundskritisk sygdom.

Grundskolerne er det sted i landet med den højeste koncentration af mennesker, der ikke er vaccineret. Børn under 12 år vaccineres slet ikke, og blandt de 12-15-årige, der senest er inviteret til vaccination, er godt 40 procent ikke vaccineret.

Lærerne skal forberede sig på vaccinekonflikter