Hvornår skolerne igen overgår til almindelig undervisning er fortsat for tidligt at sige. Når den tid kommer, skal skolerne beslutte, hvorvidt undervisningen skal omlægges.

Det er stadig nødundervisningen, der gælder, i næsten hele landet

Først når eleverne vender tilbage i skole på fuld tid, og der igen skal undervises efter almindelige regler, træder den politiske beslutning om at sætte skolerne fri til at 'omlægge' undervisningen, i kraft. Kun ø-kommunerne er ude af nødundervisningsreglerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fjernundervisning, online-undervisning, nødundervisning og udeundervisning. Listen over undervisningsformer er blevet udvidet en del under corona, og alligevel stopper listen ikke her. Et bredt politisk flertal aftalte i februar endnu en model til brug i foråret, nemlig omlagt undervisning.

Bekendtgørelsen er klar, og ministeriet har præsenteret muligheen for, at  man lokalt kan beslutte at fravige dele af lovgivningen. Den nye undervisningsform skal dermed sikre en lettere overgang, når landets skoler går fra nødundervisning til undervisning efter almindelige regler. Men det er foreløbig kun ikke-brofaste øer, der er nået dertil.

Minister: Om få uger er vi klar med bud på, hvordan skoledagen ser ud til august

Af bekendtgørelsen for omlagt undervisning fremgår det, at skoler og institutioner får mulighed for at fravige lovgivningen på et eller flere områder. Dog er der flere dele af lovgivningen, som skolerne ikke må fravige.

Det drejer sig blandt andet om faglige mål, elevers mødepligt, undervisningens samlede varighed (der er dog ikke krav til timetal), prøver og eksamen, nationale trivselsundersøgelser og nationale test. Og så er der også fortsat krav om læreruddannede undervisere.

Det nye

Omlagt undervisning adskiller sig derfor alligevel en hel del fra nødundervisning, og Børne- og Undervisningsministeriet oplyser følgende om forskellen:

"Omlagt undervisning adskiller sig fra nødundervisning, idet alle regler om almindelig undervisning i princippet bliver fraveget ved nødundervisning. Pligten til at give nødundervisning indtræder, når almindelig undervisning ikke er mulig på grund af foranstaltninger, der følger sundhedsmyndighedernes regulering eller anbefalinger".

Omstillingstræthed: Nu vil de Radikale lade skolerne åbne helt

Desuden er der ikke krav til skolerne om, at de omlægger deres undervisning. Den omlagte undervisning er således kun en mulighed, hvis skolerne selv ønsker det.

Hvornår?

Hvornår skolerne igen overgår til almindelig undervisning er fortsat for tidligt at sige. Skolerne skal altså først forholde sig til, hvorvidt man vil omlægge undervisningen og for eksempel forkorte skoledagen, når eleverne igen er tilbage på fuld tid - uden corona-retningslinjer i form af afstandskrav og klasseopdeling.

Hjælpepakke: Skoler får penge til at afkorte skoledagen resten af året

Der er dog allerede nu steder i landet, som har mulighed for at omlægge undervisningen. Det drejer sig om ø-kommunerne, der siden 10. marts har været fritaget fra restriktioner i forbindelse med corona og dermed også pligten til at lave nødundervisning. 

Læs mere

Bekendtgørelsenom omlagt undervisning